Ledare: Världsbokdagen värd att uppmärksammas

”Flitigt läsa gör dig klok, därför läs varenda bok.” Det är inte lätt att följa uppmaningen från Falstaff, fakir (Axel Wallengren) med tanke på den mängd böcker som ges ut, men man kan ju läsa flitigt ändå.
Ledare • Publicerad 23 april 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Många läsupplevelser väntar...
Många läsupplevelser väntar...Foto: Anna Mattisson

På Världsbokdagen den 23 april uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse dels för att sprida idéer och kunskap, dels för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

Dagen instiftades 1995 av Unesco för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter.

Just den 23 april är ett symboliskt datum inom litteraturvärlden då det är en minnesdag för bland andra Miguel de Cervantes och William Shakespeare.

Detta år uppmärksammas dagen på Öland med författarbesök på biblioteken i Rälla (Pav Johnsson) och i Mörbylånga (Olof Buckard).

Man kan kanske tycka att det skrivna ordet inte har så stor betydelse i dagens digitala samhälle. Varför ska man egentligen läsa? Det finns många anledningar till det, exempelvis som Albert Einsten formulerat:

”Om du vill att ditt barn skall bli intelligent, läs för det. Om du vill att det skall bli ännu intelligentare, läs ännu mer för det”.

Läsförståelse är en stabil grund i det dagliga livet. Vi läser stora mängder text dagligen – på datorn, i mobilen eller genom skriftliga instruktioner och anvisningar i skolan eller på jobbet. Att också läsa böcker gör skillnad för språkutvecklingen. Man fyller på ordförrådet, stimulerar fantasin och utvecklar språket. Man håller hjärnan i form. helt enkelt.

Det finns många sätt att ta till sig böcker numera. I tryckt form, som e-bok eller som ljudbok. Men hur man än väljer att ta till sig texter blir man berikad. Man kan bli både engagerad, underhållen och förbannad. Man får ny kunskap och insikt i andra människors liv – även fiktiva figurer kan ge oss mycket att tänka på. En del kanske läser i skolan och diskuterar i klassen. Andra kanske är med i bokcirklar och delar läsupplevelser. Ytterligare andra läser hemma och funderar själva på det de läst. Vilket sätt man än läser är det viktiga att man läser.

”Ett hem utan böcker är en kropp utan själ.” konstaterade romaren Marcus Tillius Cicero redan för mer än 2 000 år sedan. Och vem vill ha en kropp utan själ...

Kenth JönssonSkicka e-post