GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Varje kommunalråd måste ställa sig frågan - är det värt det?”

Är det värt det? Den frågan måste ett kommunalråd ställa sig.
Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 13 oktober 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Matilda Wärenfalk ligger i mitten av länets arvodeslista för kommunalråd. Ilko Corkovic har över 10 000 kronor mindre och lägst arvode i länet. ”Det är förståeligt om ett kommunalråd i Borgholm mellan varven ställer sig frågan om det är värt det”, analyserar Ölandsbladets ledarredaktion.
Matilda Wärenfalk ligger i mitten av länets arvodeslista för kommunalråd. Ilko Corkovic har över 10 000 kronor mindre och lägst arvode i länet. ”Det är förståeligt om ett kommunalråd i Borgholm mellan varven ställer sig frågan om det är värt det”, analyserar Ölandsbladets ledarredaktion.
Foto: Carin von Post

Ett kommunalråd förväntas stå ut med allt. Det är inga problem att spotta på ett kommunalråd, i vart fall inte i sociala medier.

Allt är "det där jävla kommunalrådets fel”! Att det finns något som heter lagar, förordningar och tjänstemän som ser till att dessa efterföljs glöms bort eller has ingen koll på.

Som kommunalråd kan du bli stoppad på ICA och vara beredd på att ta emot förolämpningar, tips om hur dåligt saker och ting sköts eller faktiskt också någon gång berömmande ord. Men om kommunalrådet har bråttom och de berömmande orden inte riktigt hinns med så kan lätt de berömmande orden snabbt förvandlas till hotfulla om denne inte ger sig tid att lyssna.

Det handlar heller inte om vad kommunalrådet gör just nu, det handlar också om hans förflutna och framtid. Som kommunalråd ska du, liksom din släkt och familj, alltid göra det som är rätt och riktigt. Både före, under och efter kommunalrådstiden.

”Ett kommunalråd som vill lägga pengar på hög borde i de allra flesta fall aldrig ha blivit kommunalråd.”

Ett kommunalråd får oftast sparken. Det spelar ingen roll om du gjort det mesta rätt. Ibland blir det fel. Då vill väljarna se ett nytt kommunalråd.

Det heter att kommunalråd och politiker ”tjänar så förbannat mycket pengar”, att de har ”skott sig”. Alldeles sant så är 50 000-60 000 kronor i månadsarvode betydligt mer än vad en undersköterska har i lön.

Men ett kommunalråd som vill lägga pengar på hög borde i de allra flesta fall aldrig ha blivit kommunalråd. Centerns Inge Jonsson sa det rakt ut när han fick frågan om att bli kommunalråd i Borgholm, att han inte hade lust att i det närmaste halvera sin lön från ordinarie jobbet på Lantmäteriet och ändå bara få ”skit”. Ilko Corkovic tjänade mer som chef på Skatteverket och Lillebill Grähs förmodligen detsamma som lektor.

Som kommunalråd får du alltså ingen lön, du får ett arvode där du ska vara i kommunens tjänst 24 timmar om dygnet under fyra års tid.

Kan du ens gå tillbaka till ditt ordinarie jobb efter tiden som kommunalråd? Vad har hänt på din arbetsplats efter fyra år? Efter åtta eller tolv år?

Vem vill anställa ett gammal kommunalråd, som ”alla” i någon mån är ”förbannad” på?

Vanligtvis ligger ersättningen till ett kommunalråd på 75 procent av en riksdagsledamots arvode. Skillnaden, enligt Sveriges Radio Kalmar, mellan det högst arvoderade kommunalrådet i länet (Västervik) och lägsta (Borgholm) skiljer dock 17 475 kronor i månaden. Bara mellan Borgholm och Mörbylånga är differensen 10 485 kronor i månaden eller drygt 125 000 kronor om året.

Om arvodet i Borgholm är värt uppdraget? Förstår om de som röstats fram i kommunen i vart fall någon gång mellan varven ställer sig den frågan!

Peter BoströmSkicka e-post