Annons

Ledare: ”Varför är skolledningen på väg att göra samma misstag igen?”

Det nya kommunala högstadiet i Färjestaden byggdes för att minska långa bussresor för elever. Men det gällde tydligen inte elever vid Gårdbyskolan...
Publicerad 1 september 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Inför hösten 2021 ska eleverna i Mörbylånga kommun delas mellan de två kommunala högstadieskolorna, Färjestaden och Mörbylånga. Den största förändringen kan bli att 29 elever i Gårdby skola redan från förskoleklass får åka till Skansenskolan i Mörbylånga.

För en förstaklassare från Frösslunda innebär det att skolresan blir 45 minuter enkel resa mot 10 som idag, samt att sexåringen kommer till Mörbylånga redan vid 07.30 och tidigast kan åka hem 14.30.

Annons

Barnen söder om Södra Sandby ska i pusslet som läggs med ett nytt kommunalt högstadium i Färjestaden fylla på skolbänkarna vid Skansenskolan i Mörbylånga. Ingen hänsyn tas till kulturella strukturer, att barnen har sin fritidsverksamhet i SSG IF och framför allt inte att skoldagarna blir långa för barn redan från förskolan.

Skolledningen har alltså flyttat bekymret med bussande elever, från högstadieungdomar i Färjestaden till förskolebarn på östra Öland.

Mörbylånga kommun äger inte ens byggnaden i Färjestaden som ska bli kommunalt högstadium. Byggnaden hyrs av P&E Förvaltning för 11,7 miljoner kronor i tjugo år. 11,7 miljoner gånger 20 år blir svindlande 234 miljoner kronor, för en lokal som man sedan inte äger.

Och om 20 år när verksamheten är i full gång, kan vi vara överens om att P&E Förvaltning har ett hyfsat förhandlingsläge?

En ny högstadieskola kräver en ny sporthall, att den går från 17 till 21,5 miljoner kronor är ju närmast kaffepengar i sammanhanget. Men bara kaffepengarna hade kunnat se till att ge eleverna skolskjuts till den skola som de vill och bör gå vid.

Det blev inget bra när eleverna i Runstens skola skulle tvingas till Gärdslösa och Köpings skola. För Borgholms kommun blev nedläggningen av Runstens skola en stor minusaffär ändå eftersom föräldrarna kände sig svikna och i stället placerade sina barn i Gårdby eller vid friskolor.

Mörbylångas skolledning borde nog räkna på vad 29 elever som inte fogar sig i beslutet att vara fördelningsmandat kostar. 90 000 kronor i skolpeng per år och elev som i stället väljer friskola, det blir för 29 elever enligt kalkylatorn 2 610 000 kronor per år.

Om målsättningen är att skapa skolor där barnen finns och verkar, att de ska få slippa långa bussresor och skoldagar - varför är då kommunledningen på väg att göra samma misstag igen?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons