Ledare: Våren dröjer – men snart ljusnar det

Snöns återkomst gjorde att våren sattes på paus. Men bara tillfälligt, för snart är tiden här då Öland öppnar upp med allt mer aktiviteter för allt fler besökare. Detta gäller inte minst under påsken.
Ledare • Publicerad 12 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Utanför redaktionsfönstret i Borgholm den 9 mars 2023, vårens blommor i kamp med vinterns makter.
Utanför redaktionsfönstret i Borgholm den 9 mars 2023, vårens blommor i kamp med vinterns makter.Foto: Kenth Jönsson

”Ja visst gör det ont när knoppar brister.

Varför skulle annars våren tveka?”.

Karin Boyes diktrader är det säkert många av oss som tänker på när årstiderna inte kan bestämma sig.

Men trots vårens tvekan lär den snart komma igång och med vårens ankomst rullar allt fler aktiviteter och evenemang på Öland igång.

För en månad sedan skrev Peter Boström på denna plats om allt som faktiskt händer även när vintermörkret hänger sig kvar.

De aktiviteterna ska vi vara tacksamma för, samtidigt som vi kan glädje oss åt att det nu öppnar upp allt fler alternativ för den som vill lämna hemmets lugna vrå för att uppleva något nytt.

Inte minst påsken brukar vara startskottet för turistnäringen, då många öppnar upp restauranger och besöksmål. Under påsken är det också många deltidsboende som tar sig till ön för att se till sina fritidshus.

Det är därför äggstra glädjande att det görs ett nytt försök att lansera Påskön på riktigt allvar igen. Nu är det skördefestens organisation som tar tag i frågan för att samla och utveckla arrangemang som ska ge ytterligare en reseanledning.

När Påskön först lanserades var det Äggröran i Runsten som var den största besöksanledningen. Det utvecklades till aktiviteter i bland annat Löttorp, Borgholm, Kårehamn, Kastlösa och Himmelsberga.

Det finns alla möjligheter att Påskön ska kunna etablera sig på nytt. Ölands närhet till Blå Jungfrun, dit häxorna enligt myten åker på Skärtorsdagen för att fira häxsabbat med Djävulen, är en given referensram.

Påskkärringar, ägg, fjädrar och påskharar är något som kommer att sätta prägel på ön under påsken. Men lika mycket kommer restaurangbesök, inköp i gårdsbutiker, shopping, besök i naturen och kulturella upplevelser av olika slag att prägla påsken för besökarna.

Påskön kan bli ett bra startskott som sedan följs av Öland Spirar och Kristi himmelsfärdshelgen som fler stora anledningar att gästa ön innan sommaren börjar.

Kenth JönssonSkicka e-post