Annons

Ledare: Var vaksam, men var inte rädd

Terrorhot mot Sverige är att vänta. Men för den skull får vi inte bli rädda, men däremot vaksamma.
Ledare • Publicerad 19 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Terroristerna vinner om vi slutar gå på konserter och ändrar vårt beteende för att vi är rädda”, anser terrorforskaren Mats Fridlund.
”Terroristerna vinner om vi slutar gå på konserter och ändrar vårt beteende för att vi är rädda”, anser terrorforskaren Mats Fridlund.Foto: Ylva Hallberg

Sverige är ett utpekat mål för terrorister efter sommarens många koranbränningar. I början av veckan uppmanade al-Qaida sina anhängare att ”hämnas” på Sverige och Danmark.

Terrorhotnivån i Sverige höjs från 3 till 4, meddelade Säpo under torsdagen. Det innebär att hotet nu bedöms vara högt.

Annons

Men samtidigt uppmanas svenskarna att leva som vanligt.

Det är viktigt för att inte terrorn ska segra. De som använder terror som medel för att få fram sitt budskap vill göra oss rädda.

I en intervju i Dagens Nyheter svarar Mats Fridlund, forskare på terrorhistoria vid Göteborgs universitet följande på frågan om man bör undvika folksamlingar, evenemang eller konserter:

– Nej, det är en del av det öppna samhället. Terroristerna vinner om vi slutar gå på konserter och ändrar vårt beteende för att vi är rädda. Om vi tar hänsyn till deras vilja markerar vi att det här är något att vara rädd för, vilket det vanligtvis inte är.

Däremot ska vi vara vaksamma och uppmärksamma. Ser vi något som inte känns normalt eller ser vi en kvarglömd väska så ska vi uppmärksamma det och slå larm. Hellre en gång för mycket än inte alls.

Men för den skull ska inte terrorhotet stoppa oss från att samlas och uppleva saker tillsammans.

De stora konserterna i Borgholms slottsruin är slut för säsongen, men ännu återstår flera stora evenemang under sensommaren och hösten som samlar många besökare.

Som Ironman som lockar man ur huse både i Kalmar och på Öland.

Som Svenska Kungsrallyt som brukar samla mycket folk vid de olika stationerna.

Som Ölands Skördefest som lockar besökare från när och fjärran.

Annons

Vi kan inte låta de mörka krafterna ta bort ljuspunkterna i våra liv.

Vi må vara vaksamma, men blir vi rädda har ondskan segrat.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons