Annons

Ledare: ”Var du bor på Öland kommer att påverka din hälsa!”

Färre än 25 procent av alla ungdomar i Mörbylånga är aktiva i en idrottsförening. Var du bor kommer i framtiden att påverka din hälsa.
Publicerad 10 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Områden på Öland där inte ens var fjärde ungdom är idrottsligt aktiv, ”då kommer vi att få ett hälsoproblem i framtiden”, oroar sig Ölandsbladets chefredaktör. Nu efterlyser han lösningar - ”hela Öland ska leva! Länge!”
Områden på Öland där inte ens var fjärde ungdom är idrottsligt aktiv, ”då kommer vi att få ett hälsoproblem i framtiden”, oroar sig Ölandsbladets chefredaktör. Nu efterlyser han lösningar - ”hela Öland ska leva! Länge!”Foto: Peter Boström

Det är SVT som tillsammans med Riksidrottsförbundet kartlagt hur många procent av alla 7–25-åringar boendes i ett visst område, huruvida de är aktiva i idrottsföreningar.

Kartläggningen visar på extremt stora skillnader vart på Öland du bor, om du på något sätt är idrottsligt aktiv.

Annons

I område Färjestaden söder så är hela 58,7 procent av alla ungdomar aktiva i en idrottsförening, medan Färjestaden norra har 57,1 procent idrottande ungdomar.

Jämför det med Mörbylånga och Mörbylånga omland (södra Öland), så blir motsvarande siffror bara 24,4 och 39,5 procent.

Område Norra Öland har 37,1 procent barn som idrottar inom någon form av föreningsliv, område Borgholm/Köping 29,11 procent.

”Det är långt för föräldrar i ytterområden att skjutsa barn till lagverksamhet.”
Peter Boström

Givetvis spelar de geografiska avstånden stor roll. Det är långt för föräldrar i ytterområden att skjutsa barn till lagverksamhet.

Riksidrottsförbundets statistik visar på att trenden av föreningsidrottande ungdomar är vikande. Det finns förvisso alternativ, motion på gym omfattas inte av statistiken och alla som rider gör det inte under föreningsformer.

Men siffrorna visar ändå ofrånkomligt att vi står inför ett framtida samhällsproblem, där människor utan motionsformer kommer att leda till minskat välmående och ökad belastning på sjukvården.

Förvisso ett individuellt val att motionera. Dock finns det anledning för samhällsapparaten att försöka mota de tydliga varningssignalerna i grind.

Om vi idéstormar, kan vi gemensamt komma på lösningar?

Mer ekonomisk stöttning till de föreningar vi redan har, hitta möjligheter att organisera skjuts till aktiviteter? Ambulerande motionskonsulter som under regional eller kommunal flagg erbjuder träning i ytterområden?

Fler träningsanläggningar, utomhus eller inomhus, för styrketräning eller motion?

Annons

Möjlighet till virtuell träning i bygdegård? Redan nu använder sig de etablerade gymmen av möjligheten till träning där du kan motionera framför en videoskärm tillsammans med instruktör.

Vilka lösningar ser du själv? Dina tankar är viktiga.

Hela Öland ska leva! Länge!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons