Annons

Ledare: Välkommen satsning i Mörbylånga

Blentagruppens satsning i Guldfågeln-fabriken i Mörbylånga är välkommen. Det både säkrar jobb och ger framtidstro.
Ledare • Publicerad 26 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Guldfågeln i Mörbylånga.
Guldfågeln i Mörbylånga.Foto: Pressbild

Det kan vara vanskligt för en kommun att förlita sig på ett eller ett fåtal stora företag. Effekten blir så stor när företagen omlokaliseras eller läggs ner.

På Öland känner vi väl till det. Här är några exempel på större företag som försvunnit: Sockerbruket i Mörbylånga. Mejeriet i Borgholm. Cementa i Degerhamn.

Annons

Det ledde till stora smällar för orterna som drabbades. Det är inte bara de som jobbar på företaget – det handlar också om att deras livspartner kanske har ett jobb på orten eller barn som går i skolan. Det finns oftast ett stort antal serviceföretagare som har stor del av sin verksamhet uppbyggd på företagets närvaro, som exempelvis elektriker.

Därför är det extra positivt att Blentagruppen nu väljer att investera 250 miljoner kronor i koncernens anläggning i Mörbylånga på Öland. Investeringarna ska framförallt öka och effektivisera produktionen av Guldfågelns förädlade kyckling.

Förra året skrev Ölandsbladet om öns största företag och Guldfågeln är i särklass i topp.

Blentagruppen har sina anläggningar i södra Sverige, med Mörbylånga som största arbetsplats. Koncernen omsätter cirka tre miljarder kronor med totalt cirka 1 000 anställda, varav 600 vid anläggningen i Mörbylånga.

Den nya investeringen ger inte med automatik fler jobb. Men den säkrar jobben i Mörbylånga för många anställda, vilket är minst lika mycket värt. Det ger också en framtidstro för köpingen, vilket kan göra att fler vill satsa här.

Samma dag som Blentagruppen presenterar sin satsning i Mörbylånga går Svensk Fågel ut med positiva nyheter. I ett pressmeddelande skriver de: ”Allt fler svenskar äter kyckling och så många som 73 procent av svenska folket vill att kycklingen ska vara svensk”.

Det visar en ny undersökning från Ipsos som presenterades i samband med att Svensk Fågels Matfågelrapport lanserades.

Så Guldfågelns satsning verkar ligga helt rätt i tiden, sett ur ett konsumentperspektiv.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons