GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Tydligen inte rekord, men det måste varit bra nära!”

De exakta siffrorna kommer vi inte att få. Men vi kan vara överens om att Ölands Skördefest 2021 blev oerhört välbesökt.
Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 4 oktober 2021
Skördefestorganisationen tror inte på något nytt besöksrekord, men Ölandsbladets bedömning är att det måste varit bra nära i alla fall. Och visst måste trafikfrågan få diskuteras.
Skördefestorganisationen tror inte på något nytt besöksrekord, men Ölandsbladets bedömning är att det måste varit bra nära i alla fall. Och visst måste trafikfrågan få diskuteras.
Foto: Peter Boström

Från flera håll hördes röster om att det aldrig varit fler besökare. Om det sedan handlar om vår ovana att se många människor efter pandemiåret låter vi vara osagt. Men på flera håll räckte inte ens de väl tilltagna parkeringsytorna till.

Det går förstås att ha synpunkter på hur många människor som trängdes på Öland under veckoslutet. Men restriktionerna är släppta. På Freinds Arena satt och stod 44 000 människor tillsammans för att se AIK mot Djurgården, för att jämföra.

Men lita på att skeptikerna kommer att följa upp covidsiffrorna före och efter restriktionernas lättnad. Samtidigt har 90 procent av ölänningarna fått minst en spruta (89,1 procent i Borgholm och 90,2 procent i Mörbylånga). Vi måste börja rulla in i ett mer normalt liv igen.

Öland är ett populärt besöksmål under Skördefestdagarna, både för evenemang som lyder under den gemensamma skördefestflaggan och för de som passar på att arrangera något under tiden som ön fylls av människor.

Barometerns Daniel Bogefors var inne på något i sina reflektioner kring Årets Skördefest; ”det skaver”. Detta att arrangemanget Ölands Skördefest som är så förknippat med miljötänk och närodlat har en baksida - trafiken.

För många år sedan gjordes ett försök att ordna med bussturer runt om på Öland under skördefesthelgen. Försöket slog dock inte väl ut. Att kunna täcka 900 evenemang gör sig inte så lätt med buss. Men kanske är tiden nu mogen för att pröva igen?

”Märkligt nog kan vi inte få någon exakt siffra på antalet besökare på ön i helgen eftersom Trafikverket slutat mäta brotrafiken.”
Peter Boström

En annan aspekt är ordentligt med välskyltade parkeringar och trafikvakter som ser till att leda trafiken - för att minska tomgångs-köandet i väntan på att hitta den där åtråvärda parkeringsplatsen.

En privatperson ställde frågan till Borgholms kommun hur de såg på lastbilsträffen i Löttorp, ur miljöaspekten. Nu är lastbilar en viktig och nödvändig del för att kunna transportera varor till och från Öland i total frånvaro av järnväg och begränsade hamnar för sjöstransporter. Men ingen ska behöva mordhotas i sociala medier för att uttrycka en kritiserande och ingen orimlig åsikt.

Märkligt nog kan vi inte få någon exakt siffra på antalet besökare på ön i helgen eftersom Trafikverket slutat mäta brotrafiken. Ett bra Skördefestår brukar det vara 200 000 människor på ön. Det lär i vart fall inte ha varit färre i år!

Peter BoströmSkicka e-post