Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Två år senare går vattnet fortfarande inte att dricka!”

När kan man kalla en 150-miljonerssatsning för fiasko? Är det när ett vattenverk två år efter invigning fortfarande inte fungerar?
Luxemburgs Prins Félix och Sveriges Kronprinsessa Victoria invigde Mörbylångas vattenverk i juli för två år sedan, ett verk som fortfarande inte fungerar. ”När kan man kalla en 150-miljonerssatsning för ett fiasko?”, undrar Ölandsbladets Peter Boström.
Luxemburgs Prins Félix och Sveriges Kronprinsessa Victoria invigde Mörbylångas vattenverk i juli för två år sedan, ett verk som fortfarande inte fungerar. ”När kan man kalla en 150-miljonerssatsning för ett fiasko?”, undrar Ölandsbladets Peter Boström.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det ”nya” vattenverket i Mörbylånga som det fortfarande kallas är något som många tycks undvika att prata om.

Invigningen skedde 12 juli 2019 av Kronprinsessan Victoria av Sverige och Prins Félix av Luxemburg. Det var en på många sätt lyckad invigning. Inte ens att en högt uppsatt lokalpolitiker som rusat från sitt jobb och missat ta av sig sin morakniv och därför blev bryskt utförd av säkerhetspolisen lade skugga över invigningsfestligheterna.

Stoltheten var stor över ett unikt sätt att kunna rena två sorters vatten, totalt 4000 kubik per dygn i samma verk - dels havsvatten och dels processvatten från industrin (läs Guldfågeln).

Vattenverket fick det ena både nationella och internationella priset efter det andra, främst för förmågan att rensa industrivatten.

Lite under radarn gick Ölandsbladets artiklar om att prislappen först gått från 100 miljoner till 136 miljoner för att sedan nu passera 150 miljoner.

Redan två månader efter invigningen kom första notisen om att allt inte fungerade som det skulle. ”Snart” skulle verket användas hette det. Det fortsatte.

I februari 2020 behövde verket ”finjusteras”. I september 2020 så sades det att ”vi planerar att köra igång snart”.

Under hösten 2020 producerades, enligt Mörbylånga kommun, mellan 1000 och 1500 kubik renat havsvatten. Fortfarande inget renat vatten från industrin och bara 25 procent av målsättningen.

I söndags rapporterade Radio Kalmar om för höga halter av mangan i vattnet, ett ämne som påverkar människans nervsystem. På reporterns fråga så svarar VA-chefen att verket inte varit riktigt igång ”på några månader”. Oklart om verket varit fullt igång någonting mellan Ölandsbladets artikel i höstas och radions inslag 14 mars.

Från politikerhåll hörs det ingenting. Märkligt kan man tycka. Grundvattensituationen för Mörbylånga kommun är svår och investeringar i storleksordningen 135-150 miljoner kronor måste slå väl ut för mindre kommuner.

"På ren rak fråga från Ölandsbladet under måndagen; ”kommer vattenverket någonsin att fungera som det var tänkt?” - så svarar VA-chefen: ”Det hoppas jag...”"

Men vattenverket kom till under det borgerliga styret och s+c-styret är det som nu ska förvalta verket. Båda sidor tycks vilja undvika ansvar för ett projekt som två år efter invigning alltså fortfarande inte fungerar. Hur lång tid är en ”inkörningsperiod?”

På ren rak fråga från Ölandsbladet under måndagen; ”kommer vattenverket någonsin att fungera som det var tänkt?” - så svarar VA-chefen:

”Det hoppas jag...”

Herregud! Vi pratar om 150 miljoner skattekronor och dricksvatten som kan påverka människans nervsystem.

Det är sådant som borde debatteras i fullmäktige!

Läs mer