Annons

Ledare: Tidningarna har en viktig roll att fylla

Ölandsbladet har försett ölänningarna med nyheter sedan 1867.
Ledare • Publicerad 21 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets har sedan 1867 försett ölänningarna med nyheter-
Ölandsbladets har sedan 1867 försett ölänningarna med nyheter-Foto: Kenth Jönsson

Mycket har hänt sedan dess. Inte minst under de senaste åren.

Tidningsbranschen befinner sig i en tid av omställning. Den digitala utvecklingen har gjort att vi måste satsa på att nå kommande generationer genom våra digitala kanaler (hemsida, app, sociala medier). Det är där framtidens läsare finns.

Annons

Samtidigt har Ölandsbladet en stor och trofast läsarskara som håller papperstidningen högt. Därför fortsätter vi också att satsa på papperstidningen.

För det är viktigt för oss att lyckas på båda fronter.

I dessa dagar pågår en ombyggnad av Ölandsbladets redaktion i Borgholm.

Det är en satsning som gör att tidningens medarbetare från början av nästa år kommer att husera i ändamålsenliga lokaler, redo för att möta framtidens utmaningar i tidningsvärlden.

I samband med ombyggnaden har vi fått tillfälle att gå igenom allt som tidningens medarbetare samlat på sig genom åren. Här har det blivit tillfälle att ta del av mycket fin tidningshistoria. Nostalgin har lett till många glada skratt och minnen från förr.

Men då är då och nu är nu.

Tidningsbranschen i Sverige måste blicka framåt.

Inte minst viktigt är det att nå de yngre läsarna, oavsett vilken form de vill ta del av nyheter.

Ser man i det stora sammanhanget kommer seriösa medier även i fortsättningen att ha en viktig roll med sin grävande och granskande journalistik. Det är extra viktigt i dessa oroliga tider, då källkritik är något man verkligen behöver förhålla sig till. Det är lätt att i stundens hetta lägga ut ett inlägg på sociala medier där man förfasas över vad den ena eller den andra parten i ett krig gjort sig skyldig till. Men stämmer uppgifterna verkligen? Det kan kanske vara värt att stanna upp, andas in och andas ut och verkligen kolla vad som hänt innan man trycker på publicera.

Där har seriös media en oerhört viktig roll att fylla, som en källa till nyheter man kan lita på.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons