Annons

Ledare: Tekniken finns redan för att lösa turistkonflikten

Trafikkaos och konflikter - teknik skulle redan idag kunna mildra hatkänslorna på Öland under sommartid.
Publicerad 30 augusti 2023 • Uppdaterad 31 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Öland borde ta rygg på Visit Skåne och genom tekniska lösningar minska konflikterna vid våra stora besöksmål. ”Tekniken finns där redan för att till exempel räkna trafikanter och parkeringsplatser”, utvecklar Ölandsbladets chefredaktör.
Öland borde ta rygg på Visit Skåne och genom tekniska lösningar minska konflikterna vid våra stora besöksmål. ”Tekniken finns där redan för att till exempel räkna trafikanter och parkeringsplatser”, utvecklar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Det är ett inte ovanligt scenario - husbilen som letar sig ned mot ställplatsen vid den öländska badplatsen. Båda sidor av grusvägen kantas redan av trafikanter med ena hjulparet på alvarmark.

Nere vid havet är ställplatserna fullbelagda och det blir fullständigt trafikkaos när husbilen sedan antingen ska försöka backa sig loss i trängseln, eller parkera på strandängarna.

Annons

Visit Skåne är i rappet att sjösätta ny teknik vid platser som Ale Stenar och Stenshuvud. Enkelt förklarat går det ut på att batteridrivna fordonsmätare sätts ned vid turistattraktionerna. Fordon som rullar in och fordon som lämnar registreras.

Tanken är att en familj ska kunna få en känsla av hur trafikläget ser ut vid de tänkta besöksmålen och därefter kunna planera sin körning därefter.

Tekniken används allt mer inom turistnäringen för att underlätta - både för besökare och boende på orten. Just när jag skriver dessa rader kan jag med bara en knapptryckning se att Lundåkra utanför Landskrona har 62 lediga ställplatser.

”I och med att tekniken redan finns handlar det bara om hur lång tid det ska ta för ansvariga att trycka på rätt knappar.”
Peter Boström

Mörbylånga kommun-app går säkert att utveckla ytterligare, men på en punkt håller den redan öländsk världsklass - uppdateringen om trafikläget på Ölandsbron. För oss som dagligen kör över bron har den där appen blivit ett fantastiskt redskap mot stress - kunna planera om körningen över bron just i detta nu tar 8 eller 58 minuter.

Länsstyrelsen i Skåne är med och utvecklar tekniksatsningen på Österlen tillsammans med kommunerna i Ystad och Simrishamn, genom Visit Skåne. Bakgrunden är de ständiga konflikterna som uppstår när turism möter glesbygd. Konflikterna liknar i mångt och mycket de vi ser på Öland.

Jag hoppas verkligen att Öland börjar anamma de tekniska hjälpmedel som numera faktiskt finns. Fakta i realtid om lediga parkeringsplatser, hur ser trafikläget ut på Kustvägen och är det rent lönt att ens ger sig ned i sjögatan?

Med rätt använd teknik så är jag övertygad om att vi skulle kunna minska antalet konflikter mycket radikalt. I och med att tekniken redan finns handlar det bara om hur lång tid det ska ta för ansvariga att trycka på rätt knappar.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons