Annons

Ledare: ”Tänk efter innan du behandlar ölänningar som hottentotter!”

Varje sommar droppar de in, skrivelserna från göteborgare och stockholmare som ska tala om för ölänningar hur saker och ting på Öland ”egentligen borde skötas”.
Publicerad 6 juni 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Alla de här breven till våra öländska kommuner som ”i all välmening” vill ge oss ölänningar tips om ”förbättringar”. ”Breven osar så mycket nedsättande klapp på huvudet”, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.
Alla de här breven till våra öländska kommuner som ”i all välmening” vill ge oss ölänningar tips om ”förbättringar”. ”Breven osar så mycket nedsättande klapp på huvudet”, beskriver Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Jag vet inte hur vanligt det är att ölänningar kontaktar stadshusen i Göteborg eller Stockholm för att hjälpa dem styra upp kollektivtrafiken eller miljöarbetet i citykärnan?

Har själv aldrig hört talas om det, men hör gärna av er om ni vet att det har hänt.

Annons

Men tvärt om är helt legitimt, tämligen vanligt. Finns inga spärrar alls.

Obildade ölänningar måste styras upp. Typ.

Känslan är att vi är någon slags samling hottentotter som behöver koloniseras. Vi som går omkring på ön i bastkjol året runt skulle må bra av lite styrning.

Fakta

Hottentott

Hottentotter är en nedsättande benämning på ett folkslag i Södra Afrika. Det ursprungliga afrikanska folket hette i verkligheten Koikhoi, vilka vanligtvis utgjordes av herdar.

Vet inte hur det är för dig? Själv får jag lite lite kräkkänsla av det där.

Jo, vi hade inte haft något emot att ha fler bussar på Öland. Och nej, vi är inte heller nöjda över att det finns både för få laddstationer och bensinpumpar.

Vi är väl medvetna på ön om att bilträffarna på sommaren knappast gör Öland grönare, men om det gör att företagare kan vara kvar här året runt och vårda landskapet så kan paradoxalt miljövinsten ändå vara i hamn.

”Uppmaningen från Göteborgskvinnan var att sända skrivelsen vidare så att så många politiker som möjligt kunde läsa hennes förbättringslista för ”ett modernare Öland””

Absolut, vi kunde säkert vinna på att ha längre öppettider ännu flera månader om året. Bekymret är ju bara att även våra obildade hottentottungar har skolor att gå i och företaget därför inte har personal till jour dygnet runt.

I förra veckan var det dags igen. Brevet gick till båda kommunerna på Öland för att vara riktigt säker. Uppmaningen från Göteborgskvinnan var att sända skrivelsen vidare så att så många politiker som möjligt kunde läsa hennes förbättringslista för ”ett modernare Öland”, givetvis med ”all välmening”. Listan innehöll allt från kollektivtrafik till telefonköer.

Om jag själv drar förbi Göteborg i sommar så tänkte jag sätta ihop en liten lista till henne för vidare befordran till så många Göteborgspolitiker som möjligt.

Tänkte att det vore trevligt om de kunde korta köerna på Liseberg och få bort den där spårvagnsrälsen på Avenyn som är så lätt att halka på. Statyn på Götaplatsen känns heller inte helt modern och borde bytas ut!

Annons

I all välmening!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons