Annons

Ledare: Svårt känna trygghet utan ambulans på plats

Ambulansen i Löttorp måste prioriteras, för folks trygghet på norra Öland.
Ledare • Publicerad 9 september 2023 • Uppdaterad 11 september 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ambulansen i Löttorp kommer att vara obemannad under nattetid från oktober.
Ambulansen i Löttorp kommer att vara obemannad under nattetid från oktober.Foto: Ylva Hallberg

Senast den 1 oktober 2023 ska de nya EU-regleringen fungera i Sverige.

Regleringen är ett krav från EU för att förbättra arbetsmiljön och återhämtningsmöjligheterna. I praktiken innebär det att en garanterad vila på elva timmar mellan arbetspass.

Annons

Vårdförbundet skriver på sin hemsida: ”Den garanterade dygnsvilan ska bättra arbetsmiljön och ge större möjligheter till återhämtning”.

För glesbygden leder de nya reglerna till försämrad möjlighet till vård.

Nattetid alla dygn i veckan från oktober kommer ambulansstationen i Löttorp att stå obemannad. Den kommer inte att vara bemannad på dagtid alla dagar heller.

Orsaken? Brist på personal. I dag krävs det åtta personal per ambulansbil, i den nya schemaläggningen krävs tio per bil.

– Vi har krav och direktiv att följa och det kommer att saknas personal. Vi får hoppas att vi kan rekrytera upp så fort som möjligt, säger Jonas Löf, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Kalmar till Ölandsbladet.

Ambulansen i Borgholm ska täcka upp, men är den upptagen får man förlita sig på ambulans från Kalmar eller Mörbylånga eller fastlandet i övrigt.

Med de avstånd som finns på Öland är det inte rimligt.

Öland har Sveriges äldsta befolkning och många av Borgholms kommuns seniorer bor på den norra delen av ön.

Sjukdom kommer sällan under kontorstid, utan det behövs trygghet dygnet runt, vare sig du bor på Storgatan i Borgholm eller i Byxelkrok.

När ambulansen i Löttorp var hotad i början 2000-talet lyckades folkopinionen ändra beslutet.

Annons

Nu mullrar det bland folk på norra Öland igen, med all rätta. Att ha en ambulans på nära håll är en trygghet.

Borgholms kommun har devisen ”Trygga barn växa här”. Lika viktigt är det att värna trygga seniorer och se till att de både vill och törs bo kvar i kommunen.

Hela Öland ska leva och för att servicen ska fungera överallt är det kanske inte alla regler som faktiskt fungerar i verkligheten.

Enligt SVT Småland kan Region Kalmar söka dispens från och med den 1 februari för att kunna behålla nuvarande schemaläggning. Här är det viktigt att våra lokala politiker ligger på och ser till att dels rekryteringen av personal påskyndas och dels att man söker dispens utifall rekryteringsprocessen inte går som förväntat.

Människors trygghet måste prioriteras.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons