GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Sommaren måste få låta - men inte hur mycket som helst

Bosätt dig inte i centrala Borgholm om du inte står ut med störande sommarljud. Men visst finns det rötägg bland arrangörer som fullständigt skiter i rekommenderade ljudvolymer.
Publicerad 24 maj 2022
Detta är en opinionstext i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är viktigt att vi får en skyndsammare hantering kring våra ljudnivåer på Öland sommartid. Viss ljudvolym måste man kunna stå ut med, fast de arrangörer som gång på gång bryter mot överenskommelser förstör för alla arrangörer som sköter sig, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.
Det är viktigt att vi får en skyndsammare hantering kring våra ljudnivåer på Öland sommartid. Viss ljudvolym måste man kunna stå ut med, fast de arrangörer som gång på gång bryter mot överenskommelser förstör för alla arrangörer som sköter sig, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Alexander Jensen, Prostock-Studio

Ljudvolymer och Öland är ett ämne för ständiga diskussioner. Det hade varit så enkelt att bara ställa ”partynissar” i ena ringhörnan och ”tråkmånsar” i den andra. Men allt är inte svart eller vitt.

Är ljud från marknader, idrottsplatser eller bilträffar något man faktiskt får tänka sig att stå ut med, för att det någonstans i längden är bra för vår ekonomi på Öland? Fast måste ljudreglaget alltid skruvas upp till max?

Jag vet, det är lite typiskt tråkigt svenskt - ”å ena sidan, å andra sidan...”

”Eftersom vi inte tycks klara av att leva med sunt förnuft så måste vi ha lagar och förordningar, där ljudnivåer faktiskt kontrolleras.”

Men det är ju där vi hamnar. Ljud hör ett samhälle till, liksom också de som behöver/vill ha lugn och ro.

Eftersom vi inte tycks klara av att leva med sunt förnuft så måste vi ha lagar och förordningar, där ljudnivåer faktiskt kontrolleras. Bra och nödvändigt att Borgholms samhällsbyggnadsnämnd nu tittar på frågan tillsammans med andra populära sommarorter såsom Visby.

Det finns en ”tröghet” i systemet när det gäller att kontrollera och stävja ljudnivåerna. Det går inte att komma ifrån de sju stegen, vilka Ölandsbladet beskrev i veckan: 1. Krogen/restaurangen/nöjesstället kör hög live- och/eller högtalarmusik långt in på kvällen/natten. 2. Störda grannar klagar till kommunen. 3. Kommunen har dialog med verksamhetsutövaren. 4. Fortsatta klagomål. 5. Ljudnivåmätning genomförs. 6. Bullernivån konstateras vara för hög, kommunen förelägger verksamhetsutövaren att sänka. 7. Innan beslutet vunnit laga kraft stänger krogen/restaurangen/nöjesstället för säsongen.

Handläggandet behöver rappas på. De arrangörer som missköter sig måste man snabbt komma till rätta med, vilket då gynnar arrangörer som sköter sig. Duktiga och omtänksamma arrangörer ska inte behöva drabbas av gemensamma förbud som ju annars ofrånkomligen blir följden om överträdelser sker i parti och minut utan följder.

Peter BoströmSkicka e-post