unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: ”Smittan finns bland oss - det är viktigare info än på vilken adress”

Blodhundarna vädrar. De vill inte bara ha gatunamnet utan också numret på huset där den covidsmittade bor.
Varför skriver ni inte var de coronasmittade bor? ”Det skulle få motsatt effekt. Utgå och agera från att smittan finns mitt ibland oss”, svarar Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Varför skriver ni inte var de coronasmittade bor? ”Det skulle få motsatt effekt. Utgå och agera från att smittan finns mitt ibland oss”, svarar Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Varför?

Naturligtvis handlar det om rädsla i grund och botten. Men tankarna far oundvikligen tillbaka till ett land på andra sidan Östersjön under 1940-talet där vissa grupperingar fick bära en gul stjärna på bröstet, eller de första skräckrapporterna om aids i början av 1980-talet.

Region Kalmar meddelade redan 15 april genom smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin att det finns en allmän smittspridning i alla kommuner i Kalmar län.

Med allmän smittspridning menas att viruset finns i varje kommun, utan att detta går att härledas till speciella Italienresor eller särskilda Ärtsoppemiddagar med frimurare.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Redan då fick vi på Ölandsbladet påtryckningar.

”Men hur är det på Öland?”

Någonstans gick inte informationen in, än tillhör ju Öland Kalmar län.

”Varför mörkar de kommunala myndigheterna de öländska covidfallen?”

Det finns ingenting som tyder på mörkläggning, tvärt om så upplever vi på ön stor öppenhet från våra kommunala verksamheter. Provtagningar har gjorts inom socialtjänsten redan från början av april.

27 april uppmärksammades att en person med hemtjänst konstaterats bära på covid-19. Redan samma dag gick Mörbylånga kommun ut med ett pressmeddelande och berättade det, även att personen vårdades på länssjukhuset och då inte var inom den kommunala omsorgen.

I tisdags var fyra omsorgstagare i Mörbylånga kommun bekräftade med covid-19.

”Men folk måste få veta att coronan finns på Öland och var!”

Ja och nej.

Du känner säkert redan någon som är eller har varit smittad. Jag känner och vet flera runt om på Öland. Mer är inte nödvändigt att veta, vilket också omfattas av patientskyddslagen.

Här kommer det viktigaste. Covid-19 finns mitt ibland oss. Det är så vi måste förhålla oss nu och säkert en obestämd tid till framöver.

Vi kan liksom inte bara gå en omväg förbi det ”pestsmittade” huset och känna oss trygga. Det handlar om att ta ansvar i vår vardag. Håll avstånd, tvätta händerna, träna klokt, nys i armvecket om du måste och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Ge fasiken i bygdegårdssammankomster, trängs inte i affärerna och res inte i onödan.

Detta är betydligt viktigare information än att tro sig kunna undvika sjukdomen genom att media skriker ut adresser på var sjuka eller misstänkt sjuka bor!