GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Slaget vunnet - kriget återstår att vinna!

Regeringen lyssnar och förlänger svarstiden om förslaget att göra hela östra Öland till ett Natura 2000-område. Slaget är vunnet, men kriget återstår att vinna!
Publicerad 29 juni 2022 • Uppdaterad 30 juni 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Peter Boström

Var det Ölandsböndernas ilska, Företagarföreningens hård ord eller de öländska politikernas upprördhet? Hissen har i vart fall gått ända upp i regeringskansliet.

Utredningstiden för att göra hela östra Öland till ett Natura 2000-område för fåglar förlängs en drygt månad. En piss i Östersjön, mot om förslaget går igenom och för eviga tider gör hela ostkusten på Öland till ett museum.

Men det ger i vart fall en indikation, en liten fingervisning, om att regeringen hört ropen från Öland.

Tolv länsstyrelser i landet har fått i uppdrag av regeringen att utverka förslag för nya Natura 2000-områden för att skydda fåglar. Det tisslas och tasslas om att Stockholms länsstyrelse kommer att ge förslag om att inte presentera något förslag. Att Stockholm i så fall skulle undantas från regeringens och i förlängningen EU:s uppmaning om att upprätta fler fågelskyddsområden.

Så...Stockholm ska undantas? Medan Öland och Kalmar län som producerar nästan alla bönor i landet, var fjärde kyckling, vart sjunde ägg, 150 miljoner liter mjölk per år, plus en betydande del av landets nötköttsproduktion - vi skulle i stället offras?

”Varje ärende blir tillståndspliktigt och måste godkännas av länsstyrelsen. Och en av anledningarna till att ölänningarnas upprördhet är att det finns en djup misstro mot Kalmarlänsstyrelsens handläggare i utvecklingsfrågor.”

Vi behöver också lyfta elefanten i rummet - länsstyrelsen i Kalmar. Landsbygdsdirektören Karin Bergman har synnerligen bra koll på Öland och uppfattas som ytterst kompetent. Det är ju som hon säger, att allt inte kommer stoppas per automatik om östra Öland blir Natura 2000-område.

Men. Varje ärende blir tillståndspliktigt och måste godkännas av länsstyrelsen. Och en av anledningarna till att ölänningarnas upprördhet är att det finns en djup misstro mot Kalmarlänsstyrelsens handläggare i utvecklingsfrågor. Det görs övertolkningar av regler som skapat uttryck om ”naturmupparna på länsstyrelsen.

Helt ärligt, där ligger mycket av problematiken - ingen ölänning vill lägga hela sin verksamhet i händerna på övertolkande miljöaktivister. En av anledningarna till att förre landshövdingen Stefan Carlsson, som absolut hade sina fel och brister, blev så oerhört populär på Öland var att han styrde länsstyrelsen åt att blir mer lösningsorienterande.

Nu förlängs utredningstiden för Natura 2000-förslaget och det behövs. Länsstyrelsen i Kalmar har gjort det väldigt enkelt för sig genom att med bara penna och linjal ritat hela östra Öland inom det nya reservatet.

Det finns bara två seriösa vägar att gå vidare.

1) Att verkligen göra en ordentlig översyn på om det skulle kunna finnas något/några landområde lämpliga för Natura 2000.

2) Slopa Natura 2000 helt och lite till de många skyddsåtgärder vi redan har på ön. Det mest vettiga alternativet.

Peter BoströmSkicka e-post