Annons

Ledare: Skördefesten ger framtidstro

Sommaren på Öland är viktig för många näringar på Öland. Men skördefesten kommer inte långt därefter.
Publicerad 4 juli 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

För många konsthantverkare, konstnärer och matproducenter är dagarna i slutet av september grädden på moset. Skördefesten är inte bara en folkfest, den är också av största betydelse ekonomiskt för många av öns företagare.

Därför är det glädjande att organisationen bakom skördefesten vågar blicka framåt och trots den rådande pandemin planera för en skördefest även 2020. Man ställer inte in – men man lär säkert få ställa om. Det kan bli en skördefest, men troligen en något annorlunda skördefest.

Annons

Med rådande förhållningsregler från folkhälsomyndigheten blir det såklart svårt med stora evenemang – här kan man fundera kring exempelvis invigningen i Mörbylånga, folkfesten på Borgholms torg och de tusentals besökare som kommer till Eriksöre. Men många av arrangemangen är av det mindre slaget och om man vill titta in hos en keramiker får man väl vackert vänta på sin tur tills det är gott om plats i lokalen.

Med lite god vilja och omtanke om varandra borde det vara möjligt att genomföra festen. Skördefestens organisation kommer att ha en tät dialog med arrangörerna och i augusti kommer beskedet och skördefesten ska genomföras eller inte.

Men för att det ska kunna bli några festligheter i september krävs det att vi alla tar ett ansvar för att förhindra smittspridningen. Det går inte bara att lasta krogägare eller affärsinnehavare om det känns trångt. Har man minsta obehag, så gå inte inte på den restaurangen eller affären just då. Gå dit vid en annan tidpunkt eller välj något annat.

Vi har alla ett val och och det är våra val som nu kommer att avgöra hur hösten blir. Det gäller inte bara de med verksamheter utan det gäller oss som kunder också. Vare sig vi är bofasta eller turister.

Om vi bara visar omtanke nu kan det bli bättre sen. Förhoppningsvis med en skördefest som vi alla kan samlas kring, om än med viss social distansering.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons