Ledare: Sju miljoner är en riktig kyss, men den väcker Mörbylånga ur sin dvala!

Det kostade sju miljoner och nästan lika många år. Men nu äntligen kanske det kan hända något i Mörbylånga hamn?
Publicerad 6 december 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Emil Svensson, Peter Boström

Redan 2015 när Hussam Salmans uppgörelse med Mörbylånga kommun presenterades så anade Ölandsbladets ledarredaktion oråd.

”Ska inte säga att 150 lägenheter, hotell, konstgjord sandstrand och badhus är för mycket. Men det är mycket”, skrev vi och fortsatte:

”Kommunledning och projektledaren Hussam Salman tror att alla nya planer i Mörbylånga hamn ska stå klara om tio år. Hoppas verkligen inte att vi om tio år igen undrar varför inget hänt.”

Oron var helt klart befogad. Snart sju år senare har inte ett skit hänt i Mörbylånga hamn. Salman har gjort affär med byggoption, precis som han på samma sätt gjorde tidigare vid Möllstorp där han skulle bygga ett sju-våningshotell men i stället sålde byggrättigheterna vidare till Coop med förtjänst.

Men lurendrejeri? Nej, Mörbylånga kommun visste vem de gjorde affär med. Och avtalet mellan Salman och Mörbylånga kommun måste vara ett av de sämre som upprättats för skattebetalarna på södra Öland.

2019 ansåg vi på Ölandsbladet att det var nödvändigt för Mörbylånga kommun att komma ur avtalet om det någonsin skulle hända något i Mörbylånga hamn, och vi hade dessutom rätt i vår analys:

”Det blir inte gratis att komma ur Salman-avtalet!”

Visserligen blev det nu inga 311 miljoner kronor för Salman, men hyfsat nöjd borde han vara ändå med sju miljoner kronor.

För Mörbylånga kommun är sju miljoner kronor en konstgräsplan, en grund till sporthall i Glömminge eller tio-talet årsanställda inom äldreomsorgen.

Men i det läge som Mörbylånga kommun hamnat så var det nödvändigt att köpa sig fria från Salman-kontraktet. För bostadsmarknaden på Öland är glödhet och från kommunens sida hoppas man förstås att vågen ännu inte har ebbat ut.

När NCC 2014 valde att inte förlänga sin byggoption i Mörbylånga hamn var det för att marknaden för lägenheter söder om Färjestaden ansågs stendöd. Snart åtta år och en pandemi senare så skriks det efter bostäder på Öland också utanför expansiva Färjestaden.

Vi gissar att det nu blir huggsexa bland de större aktörerna på marknaden om möjligheten att få utveckla Mörbylånga hamn med lägenheter och kanske några mindre ytor för företag, affärer eller rörelser.

Det här kan vara startskottet som Mörbylånga väntat på, kyssen som väcker Törnrosa ur sin dvala.

Peter BoströmSkicka e-post