Annons

Ledare: Saklig valrörelse viktig för demokratin

I veckan uppmärksammades dagen då supportrar till Donald Trump stormade kongressbyggnaden i Washington.
Ledare • Publicerad 9 januari 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Det gäller att informera sig innan det är dags att välja.
Det gäller att informera sig innan det är dags att välja.Foto: Anton Hedberg

Den 6 januari är en mörk dag i demokratins historia. Upprorsmakarna lyckades förvisso inte, men sällan har väl demokratin i USA varit under sådant hot som då.

För vissa är demokrati bara bra så länge den främjar ens egna intressen. Annars börjar man söka i sociala mediers mörkaste hörn för att finna ”sanningen”.

Annons

I en krönika i Borås Tidning skriver Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet, om hur politiker och medier visar sina sämsta sidor under valrörelser. Under ett valår borde vi förvänta oss en politisk debatt som präglas av ärlighet, saklighet och nyanser. Jesper Strömbäck menar att verkligheten är komplex och att det därför inte finns enkla lösningar på de stora problemen som vi brottas med, som brottslighet, klimatet, integrationen och arbetslösheten. Han skriver:

”I stället förstärker valrörelser partismen: Inställningen att det egna partiet alltid har haft rätt (om det inte självt har ändrat kurs), alltid har rätt och alltid kommer att ha rätt, och att politiska motståndare alltid har haft fel (om de inte anpassat sig till det egna partiet), alltid har fel och alltid kommer ha fel. Av det följer en politisk debatt präglad av förenklingar, populism och konfrontation”.

Istället för att gå till forskningen använder sig oftast partierna av förenklade lösningar och rapporteringen i media blir därefter. Det är lättare med några minuters infekterad debatt i en tv-studio än att verkligen belysa hur partierna tänker i olika frågor. Politiken förvandlas till ett spel för galleriet.

I dessa dagar används forskning som ett vapen i argumentationen. Den forskning som stämmer överens med din världsbild tas tacksamt emot, den forskning som säger något annat ignoreras eller attackeras.

Personer med lång utbildning och gedigen kunskap tar man ingen hänsyn till, om det de säger inte stämmer med vad själv tror. Att en samlad expertis på exempelvis Folkhälsomyndigheten säger en sak tas av vaccinmotståndarna bara som intäkt för att staten och dess underhuggare vill oss illa.

Inför den valrörelse som ligger framför oss kan vi åtminstone hoppas på en större saklighet och ärlighet, där man faktiskt kan ta till sig motståndarnas bästa argument och faktiskt diskutera dem.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons