Annons

Ledare: Rekordmånga besökare - men olyckorna kunde hänt ändå

Det är fullt möjligt att Ölands Skördefest i år spränger omsättningsvallen på 400 miljoner kronor. Dödsolyckorna lägger sordin på festkänslorna, men med nuvarande uppgifter går det inte ange skördefesten som någon slags orsak.
Publicerad 2 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Rekordmånga besökare och med det mycket trafik under Årets Skördefest. Helgens dödsolyckor bedöms inte direkt ha med skördefest att göra, men belyser vikten av att fortsätta trafiksäkra Öland, anser Ölandsbladets chefredaktör.
Rekordmånga besökare och med det mycket trafik under Årets Skördefest. Helgens dödsolyckor bedöms inte direkt ha med skördefest att göra, men belyser vikten av att fortsätta trafiksäkra Öland, anser Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

En försiktig bedömning är att 2023 uppnår rekordsiffror i både besökare och försäljning. Märkligt nog kan det lite tuffare ekonomiska läget i Sverige vara en framgångsförklaringarna för Ölands Skördefest.

Den kortare förklaringen är att ”Svenssons” inte anser sig ha råd att åka utomlands och att lyxkonsumtion får ställas in tills vidare.

Annons

Det finns dock ett behov av utflykter och då passar Öland, för många fastlänningar nästan ”utomlands” och att i samband med den resan fynda mat som ändå behövs - ja, då förenas nytta med nöje.

Med 26 år på nacken har de drygt 400 arrangörerna på Öland i samband med skördefesten fått en hel del rutin i att skapa ett välorganiserat arrangemang.

Det går inte nog understryka hur viktig Ölands Skördefest är för Ölands överlevnad. Numera är festen nära nog veckolång och omsättningen för våra öländska företag möjliggör året runt-anställningar på ett helt annat sätt än utan skördefest.

Med världsläge och gott väder blev det 2023 otroligt mycket folk och med det lika mycket trafik. Och visst ger ökad trafik en större risk för olyckor.

Men de dödsolyckor som vi upplevde i helgen?

Utan att föregripa några polisutredningar så är det svårt att se annat än att enskilda människors beslut påverkat olycksutgångarna. Olyckorna skulle kunna ha hänt en ”vanlig” hösthelg också.

”Arbetet måste fortsätta över hela Öland för att vi ska kunna minimera risken för olyckor under såväl sommar som andra högtider på ön!”
Peter Boström

Att det blir stor uppmärksamhet kring två våldsamma mc-olyckor inom loppet av bara några timmar är fullt förståeligt. Kanske tvärt emot vad många tror så visar olycksstatistiken att mc-olyckor med dödlig utgång är ovanligt. Under hela 2022 hade vi 30 mc-olyckor med dödlig utgång i Sverige, 2021 var siffran 27.

Enligt Skördefestorganisationen så beräknas upp emot 250 000 människor befunnit sig på Öland under de senaste dagarna.

Det är ungefär lika många människor vi brukar räkna med vara på Öland 14 juli under Victoriadagen. Det vi kan göra för trafiken är redan inlett i Borgholms kommun genom att börja säkra korsningar längs väg 136 mellan Stora Rör och Borgholm.

Det arbetet måste fortsätta över hela Öland för att vi ska kunna minimera risken för olyckor under såväl sommar som andra högtider på ön!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons