GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Räkna med fler utländska turister

Allt fler väljer hemester. Men även allt fler från andra länder intresserar sig för Sverige som resmål.
Ledare • Publicerad 20 augusti 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Allt fler turister från utlandet intresserar sig för Sverige som resmål.
Allt fler turister från utlandet intresserar sig för Sverige som resmål.Foto: Kenth Jönsson

Vart man än rör sig på turist-Öland, inte minst nu under augusti, är det bilar från utlandet på parkeringarna. Det är en observation som stämmer med statistiken.

Det internationella intresset för Sverige som turistresmål fortsätter att öka, visar statistik från Visit Sweden.

Visit Sweden, som marknadsför Sverige som turistland, har undersökt turistgooglande udenr perioden april till juni om Sverige – alltså sökningar om Sverige med kopplingar till att resa, turista och besöka.

Internationellt har googlandet om turistsverige ökat med 40 procent jämfört med samma period 2019. I topp ligger sökningar från Tyskland, USA, Norge och Danmark.

Intressant är de internationella sökningarna främst gäller ”storstäder” och ”öar i Sverige”. Även semesterboenden och semesterpaket samt platser att besöka är populära sökningar.

Även ”stränder” är något som nu börjar förknippas med Sverige i allt större utsträckning, visar Visit Swedens undersökning.

”Öar i Sverige”. ”Stränder”.

Öland ligger inte precis illa till i någon av dessa kategorier....

Och även under den tid på året då de flesta av oss kanske undviker bad har Öland det speciella som kan tilltala utländska turister som kanske inte söker fest och glam utan istället lugn och ro. Att få vandra vid havet en höstdag. Att få cykla i skogen utan att möta någon på flera kilometer. Att ostört få vandra i en fornborg.

Det kan vara guld värt för en stressad storstadsmänniska som vill ladda batterierna och få ny kraft.

Och för den som söker upplevelser tillsammans med andra finns det alla chanser under stora delar av året.

Lägger man till populära resmål i Ölands närhet som Glasriket, Kalmar slott, Astrid Lindgrens Värld och därtill möjligheten att ta sig till Gotland via Oskarshamn (eller Västervik) så finns det all anledning för en utländsk turist att stanna till lite extra på Öland när man googlat sig fram till svenska resmål av intresse.

Det blir intressant att följa den internationella utvecklingen, samtidigt som trenden med hemester lär hålla i sig. Sverige är ju, som bekant, fantastiskt.

Kenth JönssonSkicka e-post