GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Plötsligt sprängs ryska gasledningen - tio mil från Öland”

Om kriget kändes nära med 26 mil till ryska Kaliningrad, så kom det än närmare med sprängningarna av gasledningen Nordstream, mindre än tio mil från Ölands södra udde.
Publicerad 28 september 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Mindre än tio mil från södra Öland. Shipfinder visar området där fartyg och flygplan måste hålla sig undan på grund av explosionsrisken efter sprängningarna av den ryska gasledningen. Ölandsbladets ledare vädjar än en gång om militär förstärkning till Öland och Kalmarområdet.
Mindre än tio mil från södra Öland. Shipfinder visar området där fartyg och flygplan måste hålla sig undan på grund av explosionsrisken efter sprängningarna av den ryska gasledningen. Ölandsbladets ledare vädjar än en gång om militär förstärkning till Öland och Kalmarområdet.

Klumpen i magen växer när man studerar kartbilden.

Det rör sig om tre olika läckor på mellan 70 och 80 meters djup. Svensk Kustbevakning är på plats vid en av läckorna. Fartyg och flyg ombeds hålla sig undan för explosionsrisken.

Mindre än tio mil från Ölands södra udde.

Tysklands regering var tidigt inne på att någon förstört ledningarna i en attack med ubåt eller attackdykare, rapporterade den tyska tidningen Tagesspiegel. Under tisdagskvällen kom samma analys från andra länder kring Östersjön, däribland Sverige.

”Det är ingen tvekan om att det är sprängningar, säger Björn Lund, lektor i seismologi till Sveriges Television.

Alltså, vi tar det igen, mindre än tio mil från Ölands södra udde. En krigshandling. Något annat går inte att säga.

Sprängningarna sker nästan exakt samtidigt som den nya norska gasledningen, vilken via Danmark ska förse Europa med gas, öppnar kranarna.

Okej, mycket pekar på att det handlar om ett ryskt attentat. För att genom stänga energitillförseln till Europa och skapa splittring, och/eller att använda dådet i syfte att kunna flytta fram sina egna militära positioner.

Men det bör nämnas att USA varit motståndare till Nordstream från dag ett och skulle kunna ha en vinning i att ekonomisk tillförsel till Ryssland stryps.

”Alltså, vi tar det igen, mindre än tio mil från Ölands södra udde. En krigshandling. Något annat går inte att säga.”

En sak kan vi dock vara överens om - den svenska övergångsregeringen har fått en mycket obekväm situation att hantera. En av sprängningarna har ägt rum, om än inte på svenskt territorialvatten så inom svenskt ekonomiskt område.

Återigen hörs det i nationell och internationell media om öarnas betydelse och utsatthet i Östersjön - men enbart om Bornholm och Gotland. Inte ett ord om Öland.

Öland och Kalmarsundsområdet är utsatt och den militära förstärkningen är ett måste. Planerna på ett luftvärnsregemente i Kalmar får inte skjutas på framtiden.

Peter BoströmSkicka e-post