GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Per Lublin blir saknad

Politiken i Borgholm blir inte densamma efter Per Lublins bortgång.
Ledare • Publicerad 4 augusti 2022 • Uppdaterad onsdag 16:19
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Per Lublin har gått bort, 77 år gammal.
Per Lublin har gått bort, 77 år gammal.Foto: Arkiv

Han kom med i fullmäktige redan 1976 och har sedan dess blivit en ö-känd politiker, vare sig partinamnet varit Kommunens Bästa eller Ölandspartiet.

Per Lublin har gjort sig känd inte bara på Öland utan också nått ut i riksmedia vid flera tillfällen.

Han var en nagel i ögat på övriga partier och sågs av många som en orädd sanningssägare, den som vågade gå emot etablissemanget.

Samtidigt kunde politiker i andra partier och tjänstemän sucka över dessa eviga överklaganden och voteringar. I fullmäktige kunde samtalstonen stundtals bli hård.

Men något man aldrig kunde ta miste var Per Lublins engagemang. Han brann för det han tyckte var rätt och han slogs för sin sak.

På senare år gjorde han många utspel via nätet, men han var också en de de flitigaste insändarskribenterna bland kommunens politiker.

Då hörde han ofta av sig till tidningen för att försäkra sig om att insändaren kommit fram och diskuterade innehållet.

Per Lublin var också starkt engagerad i Ölands historia, inte minst vad som genom åren skett i Borgholm. Många är de som fått sig stadens historia berättad under de stadsvandringar som Lublin ledde.

Man bör också hans nämna hans talang som tecknare. Han kunde snabbt fånga politiker på pricken, något han visade inte minst under sina besök i Almedalen.

Många har haft åsikter om Per Lublin och hans politiska gärning. Ett är säkert: den lokala politiken blir annorlunda efter hans bortgång.

Jag själv kommer att sakna samtalen med Per Lublin, en man som förenade politiskt patos med stor historisk kunskap.

Kenth JönssonSkicka e-post