Ledare: ”Olycklig trafiksituation med både bilar och uteserveringar!”

Igår blev jag vittne till hur en kvinna med rullator höll på att bli överkörd på Borgholms gågata. Eller om det nu är en vanlig bilväg.
Publicerad 11 maj 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
En salig röra - Storgatan i Borgholm. Uteserveringarna tvingar ut gående mitt i trafiken. ”Att försöka göra alla till lags har skapat en olycklig trafiksituation”, tycker Ölandsbladets ledare.
En salig röra - Storgatan i Borgholm. Uteserveringarna tvingar ut gående mitt i trafiken. ”Att försöka göra alla till lags har skapat en olycklig trafiksituation”, tycker Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Det finns ingen gatu-stump på hela Öland som är mer omskriven än Storgatan i Borgholm. I ärlighetens namn är det också den enda Storgata värt namnet på hela Öland.

Någon gång försökte vi på Ölandsbladet att räkna efter hur många gånger som den här Storgatan i Borgholm har blivit invigd och nyinvigd. Jodå, där har varit kungar med alla möjliga X, V- och I-kombinationer, samt dansbandskungar (Lasse Trofast bland andra) inblandade.

Den omöjliga uppgiften är att kunna bestämma huruvida Storgatan ska vara gågata eller vanlig bilväg. Åsikterna är lika många som affärsrörelserna längs gatan, och de är faktiskt en hel del.

”Syftet att göra alla nöjda är nog gott, men resultatet är en anarki.”
Peter Boström

Syftet att göra alla nöjda är nog gott, men resultatet är en anarki. Efter påsk när de många restaurangerna öppnat upp sina uteserveringar för att gästerna ska kunna njuta i vårsolen försvinner trottoarerna.

De gående tvingas då ut på vägbanan, vilken lagligt beskrivs som ”gångfartsområde”. Att försöka korsa mellan parkerade bilar, trottoarkanter och uteserveringar, samt hålla koll på trafiken med allt annat än gångfart är ingen enkel match. I synnerhet inte för alla dem med rollatorer eller permobiler.

Förståelse för att affärerna mår bäst av biltrafik längs Storgatan under vinterhalvåret för att kunna underlätta med nära kundparkering i kylan. Men samma dag som vi öppnar upp för restaurangernas uteserveringar börjar bekymren, uteserveringar som å andra sidan skapar en levande atmosfär.

Båda uteserveringar OCH trafikerad väg är ingen bra kombination.

Frågan om gågatans vara eller icke vara på Storgatan i Borgholm är ständigt återkommande. Det märker vi i de många kommentarer vi får till tidningen, alla har sina utgångspunkter i åsiktskorridoren.

En del vill ha bilväg och det helst året runt. En del vill ha uteserveringsmöjligheter och gågata i ännu större utsträckning än vi har nu.

Vad vi i stället har är ett mellanting där vi egentligen inte tagit något beslut. Det vi har skapat oss är en olycklig trafiksituation.

Håller ni med?

Peter BoströmSkicka e-post