Annons

Ledare: Ölands Skördefest, rik historia och god framtid

Ölands Skördefest engagerar. Tur är väl det.
Ledare • Publicerad 1 oktober 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Skördefestutsmyckning i Algutsrum.
Skördefestutsmyckning i Algutsrum.Foto: Kenth Jönsson

Festen pågår för fullt runt hela Öland.

Vädret kunde varit bättre, men det är som det är. Den klassiska devisen ”kläder efter väder” fungerar i alla lägen.

Annons

Vi hade en diskussion på redaktionen häromdagen om framtiden för skördefesten, som firar 25 år i år.

Synpunkter fördes fram på att större evenemang borde ha öppet fler dagar, för att ge besökarna möjlighet att uppleva mer och dessutom ge de som har fri tid möjlighet att komma någon dag tidigare.

Det diskuterades också att något stort evenemang kanske rentav kunde äga rum helgen innan själva skördefesten, för att kicka igång firandet.

På sociala medier diskuteras också skördefesten flitigt.

Det har framkommit synpunkter på rutten för den hop on hop off-buss som rullade under fredagen.

Det har framkommit önskemål om att invigningen ska flyttas till en bestämd plats och inte som nu turnera runt och arrangeras i Årets Ölandsby.

Det har framkommit kritik mot att det finns entreprenörer från fastlandet som tar chansen att sälja sina produkter. Synpunkten är att skördefesten borde vara en alltigenom öländsk angelägenhet.

Författaren Hjalmar Söderberg skrev träffande om att man som människa vill göra avtryck:

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Skördefesten fyller många ölänningar med känslor. För de allra flesta är det med 100 procent goda känslor. Men att det blir diskussioner och debatt kring ett stort arrangemang är ett sundhetstecken.

Annons

För tänk om ingen engagerade sig – det vore förödande.

Ölands Skördefest har under 25 år visat att det går att förlänga turistsäsongen på Öland. Öland är så mycket mer än sol och bad.

Ölands Skördefest har under 25 år visat värdet av att visa upp den genuina Öland och produkterna som kommer härifrån. Pumpan har blivit en självklar symbol för några dagar varje höst då Öland verkligen lever upp.

Ölands Skördefest har en rik historia men också framtiden för sig. Här finns alla chanser att vårda, förädla och utveckla evenemanget.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons