Annons

Ledare: ”Öland får aldrig acceptera hot eller trakasserier!”

Ett demokratiskt samhälle får aldrig acceptera hot eller trakasserier. Politiker och tjänstemän måste kunna få utföra sina jobb.
Publicerad 2 juli 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ledare: ”Det kostar att ha patrullerande vakter och poliser som svärmar runt stadshuset, vilket är du och jag som betalar. Men det måste få kosta!”, skriver Ölandsbladets chefredaktör om hotet mot öländska politiker och tjänstemän.
Ledare: ”Det kostar att ha patrullerande vakter och poliser som svärmar runt stadshuset, vilket är du och jag som betalar. Men det måste få kosta!”, skriver Ölandsbladets chefredaktör om hotet mot öländska politiker och tjänstemän.Foto: Peter Boström

Sedan någon dag syns vakter utanför stadshuset i Borgholm. Vi ger oss inte in på det enskilda ärendet, mer än att det handlar om ett i grunden tämligen enkelt kommunalt beslut. Beslut som tas varje dag av en kommun, i ett antal av minst 50-100 ärenden. Det gäller bygglov, tillsyn, alkohol- och serveringstillstånd, tvister, skolskjutsar, miljö- och hälsa, bidrag, miljö...listan tar aldrig slut!

Under tisdagen snurrade polisbilar hela tiden runt i centrala Borgholm. Den som lägger ihop ett och ett förstår att det har att göra med vakterna vid stadshuset och i förlängningen det hot som riktats mot både tjänstemän och politiker.

Annons

Det är ett bra sätt för samhället att visa musklerna, tala om att det här tolererar vi inte, det är för jävligt. Ingen ska utföra ett jobb eller en uppgift där lagen följs och behöva känna fruktan.

”Det kostar att ha patrullerande vakter och poliser som svärmar runt stadshuset, vilket är du och jag som betalar. Men det måste få kosta!”
Peter Boström

Alltså, ingen är ofullkomlig, fel kan göras. Det händer att beslut tas på fel grunder eller att nya uppgifter tillkommer. Ibland går det bara snett.

Vi kan många gånger skoja om det byråkratiska Sverige, men i detta så ligger faktiskt möjligheten att få beslut omprövade. Svenska myndigheter, likt en landsbygdskommun, är till och med så bussiga att de i samband med att beslut överlämnas, också samtidigt meddelar hur samma beslut kan överklagas. Detta i punktform så att till och med den mest oskolade kan fylla i överklagan och få sin sak prövad, både en och två gånger.

Det sker inte dagligen, men det händer någon gång i månaden att beslut från Mörbylånga eller Borgholms kommun bedöms som felaktiga och rivs upp. Ett bevis på att systemet fungerar.

Men när någon hotas på sin arbetsplats, söks upp på gatan eller rent av i hemmet så måste samhället sätta stopp. Det kostar att ha patrullerande vakter och poliser som svärmar runt stadshuset, vilket är du och jag som betalar. Men det måste få kosta!

Att ge efter, att låta bli ta besluten och inte följa upp lagligheten, kan aldrig bli alternativet. Det är inte mitt land.

Demokrati får ha vilket pris som helst.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons