GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Nu våras det – välkommen sköna maj

De flesta svenskar uppskattar årstidernas växlingar. Nu när det är valborg är det dags att välkomna vårens alla fröjder.
Ledare • Publicerad 30 april 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Många kommer att samlas under valborgsmässoaftonen på Öland för att välkomna våren.
Många kommer att samlas under valborgsmässoaftonen på Öland för att välkomna våren.Foto: Maria Brynielsson

Nordiska museets hemsida kan man läsa:

”Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis”.

Efter pandemin kan nu äntligen eldarna tändas runt om på Öland.

Under pandemin är det många som saknat just detta, att träffas i sociala sammanhang. Att samlas vid en värmande eld medan mörkret sänker sig är en tradition för många. Man kanske lyssnar på ett tal, kanske är det en kör på plats och sjunger, kanske serveras det korv med bröd, kanske är det lotterier. Men framförallt är det samvaro och en gemensam upplevelse att ta med sig. Det är viktigt för vi-känslan i samhället, att samlas och genomföra saker tillsammans. Vare sig det är hembygdsföreningen, idrottsföreningen eller Lions som anordnar, så bidrar evenemang som valborgsfirande till bygdens bästa.

För det är något speciellt med våren. Många årstider har sin charm, men våren är något alldeles extra.

Det spirar och gror i naturen, allt fler fåglar anländer och varmare väder gör att vi kan sitta på en uteservering, dricka och äta något gott och testa de nya solglasögonen.

Dessutom kan man börja blicka framåt, mot sommaren. Kanske mot en semesterresa, kanske mot en midsommarfest, kanske mot en konsertupplevelse.

Det är något visst med våren, som det heter i Johan Ludvig Runebergs ”Majsång”:

”Jord och skyar stamma kärlek och förtjusning

Sorgen flyr för våren, glädje ler ur tåren”.

Det är få som talar om höstkänslor, även om den årstiden såklart också har sin tjusning. Men våren är något speciellt för väldigt många.

För att återgå till Runeberg och de mest kända raderna ur ”Majsång”:

”Sköna maj, välkommen till vår bygd igen!

Sköna maj, välkommen, våra lekars vän!

Känslans gudaflamma väcktes vid din ljusning”.

Kenth JönssonSkicka e-post