GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Nu spirar det genuina Öland

Så är helgen kommen då Öland Spirar.
Ledare • Publicerad 14 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Öland Spirar runt om på Öland.
Öland Spirar runt om på Öland.Foto: Peter Boström

Det är tionde gången arrangemanget äger rum. I år ackompanjerat av världsarvsdagar, som ger ytterligare anledningar att ge sig ut och upptäcka och uppleva det genuina Öland.

I år finns det till exempel 27 öppna trädgårdar att besöka, för att ta del av och få inspiration av ölänningar som kan konsten att skapa fina miljöer. Den som vill kan följa med på en guidad tur i det öländska landskapet och få både natur, kultur och frisk luft i belöning.

Öland Spirar är ett arrangemang som verkligen känns äkta. Det känner nog både som åker hit på besök från andra delar av landet och den som är bofast på ön.

På senare år har det blivit fler och fler aktiviteter för att göra världsarvet Södra Ölands odlingslandskap mer känt. Det känns vettigt att satsa på två världsarvshelger, en vår och en höst, för att synliggöra vad världsarvet egentligen är och vad man kan uppleva.

Världsarvet på södra Öland är inte en begränsad geografisk plats utan här handlar det om både byarna, åkrarna, alvaret och sjömarkerna. Det ger möjligheter för en mångfald av upplevelser. Under Öland Spirar ges möjlighet att skaffa sig nya intryck av det odlingslandskap som under århundrade efter århundrade präglats av samspel mellan människa och natur, mellan människa och djur.

Under covid-pandemin var det många som passade på att göra utflykter i naturen i större utsträckning än tidigare. Det är en god sak som vi kan bära med oss framöver, både för att det är hälsosamt och att vi får nya intryck, nya upplevelser och ny kunskap. Världsarvet på södra Öland ger rika tillfällen att få naturupplevelser utöver det vanliga.

Under helgerna som kommer fortsätter Öland att vara en aktiviteternas ö.

Det blir motordag i Borgholm den 21 maj. Det blir öppna ateljéer under Konstlandskapet Öland i samband med Kristi himmelsfärdshelgen. Sen fortsätter det med bland annat mc-träff på Lundegård och ett antal bilträffar innan det är dags att fira midsommar. Sen väntar en sommar fylld med konserter.

Det börjas kännas som innan covid-19 drabbade världen, banne mig.

Kenth JönssonSkicka e-post