GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Nu samlas entusiasterna på Öland igen

Öland är inte bara solens och vindarnas ö. Det är också bilträffarnas ö.
Ledare • Publicerad 21 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölands motordag är ett exempel på när entusiasternas samlas på Öland.
Ölands motordag är ett exempel på när entusiasternas samlas på Öland.Foto: Carin Svensson

Man kan i våra miljömedvetna tider ägna en tanke åt hur vi bäst använder jordens resurser och diskutera det fossila bränslets gradvisa utfasning.

Men man kan också ägna en tanke åt alla dessa entusiaster, som håller liv i gamla bilar och vårdar dem som de klenoder de är.

– När det gäller motorintresse är alla lika, oavsett vad man jobbar med till vardags, konstaterade entusiasten Ulf Olsson i samband med en presskonferens i veckan inför Ölands Motordag, som arrangeras idag lördag den 21 maj i Borgholm.

Det är början på några hektiska veckor för den som är intresserad av bilar och andra fordon. Under Kristi himmelsfärdsdagen är det dags för Öland Cab Tour. Sista helgen i maj gästar Austin Healey Club Öland, i början av juni är det dags för Harley Davidson Europa Tour att samlas på Lundegårds camping. I juni gästar både Blekinge Classic Car och Club Corvette och i månadsskiftet juni/juli är det Hot Rod-träff. I augusti är det dags för entusiastfordonsutställningen på Solliden.

När pandemin härjade som värst var det av naturliga skäl stopp för bilträffar. Nu finns ett behov av att träffas igen, visa upp sina dyrgripar och diskutera motorernas uppbyggnad med likasinnade.

Det finns många i vårt land, inte minst på Öland, som ägnar många timmar i veckan åt att vårda sina fordon. Att meka är en livsstil och att kunna visa upp sin glänsande bil är en belöning för alla timmars slit.

Man ska inte heller underskatta bilträffarnas betydelse ur turisthänseende. Det är av stor betydelse för hotell och restauranger och många passar på att spendera någon extra dag på ön. Under de olika rallyrundor som brukar anordnas får gäster från när och fjärran se stora delar av Öland som de kanske inte annars upptäckt.

Motorträffarna består ju mestadels av en mogen publik, som vet att sköta sig. Många av de raggare som samlas för cruising i Borgholm tillhör också samhällets seniorer. De har barnbarn och hundar med i bilen och njuter av att glida gatan fram i sakta mak.

Det är entusiasterna som håller liv i fordonskulturen. De närmaste veckorna får vi på Öland många chanser att närmare bekanta oss med deras värld.

Kenth JönssonSkicka e-post