Ledare: Nu gäller det att vårda alla de besökare som hittat till ön

Någon tillförlitlig statistik finns inte ännu, men allt talar för att detta blir en kanonsommar för turistnäringen på Öland.
Ledare • Publicerad 7 augusti 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Sommaren 2021, sommar, sol, bad, glädje.
Sommaren 2021, sommar, sol, bad, glädje.Foto: Peter Boström

Känslan hos de allra flesta är att det är många, många som valt att besöka Öland denna sommar.

Handlarna i Borgholm vittnar om fina försäljningssiffror under juli och i torsdagens Ölandsbladet berättade näringsidkarna i Färjestaden om liknande upplevelser.

För den som varit ute på vägarna på ön denna sommar råder det heller ingen tvekan: biltrafiken är tät.

Nu gäller det att vårda alla de besökare som hittat till ön. Många har upptäckt charmen med att semestra i Sverige under pandemin och det gäller att ge alla dem fortsatta anledningar att inse att Böda Sand kan fungera minst lika bra som en solsemester vid Medelhavet och att besök på Himmelsberga, Borgholms slott, Skedemosse, Skäftekärr och Eketorp kan ge den historiskt intresserade upplevelser för livet.

Öland har nått nya målgrupper i Sverige under denna sommar och kan man hålla i den trenden, samtidigt som den utländska turismen förhoppningsvis kommer tillbaka med full kraft kommande somrar, kan vi se an framtiden med tillförsikt.

Det är passande att det är premiär på Sven Ekbergs film om den öländska turismens historia just denna sommar, då intresset för Öland som destination är så stort. Sven Ekberg har verkligen gjort en kulturgärning med sina tidigare filmer om fiske och skutskeppare – att han nu också fångat turismens historia från Borgholms badort fram tills idag är välkommet.

Men än är sommaren inte slut. Augusti månad lovar gott. Badtemperaturen är trivsam, när solen tittar fram blir det fortfarande rejält varmt och fortfarande är det många konsertupplevelser som väntar för den publik som längtat efter livemusik. Ta vara på vackra augusti.

Till sist vill jag slå ett slag för podden öländska sommarröster, som du tar del av via Ölandsbladets hemsida. Lyssna på allt från Svante Ekbergs cykeltur genom Borgholm till Sören Björklunds fascinerande berättelse om konstnären Helge Johansson. Du hittar sommarens alla program på Ölandsbladets hemsida, www.olandsbladet.se. Klicka på Avdelningar och vidare till Poddar så finns öländska sommarröster där.

Kenth JönssonSkicka e-post