Annons

Ledare: ”Nu gäller det att syna påverkan mot vårt land!”

Skotten i Bryssel. Man hade önskat att det handlat om en frispark från Emil Forsberg eller en volley från Dejan Kulusevski.
Publicerad 19 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Av allt att döma så har den skapade bilden av Sverige bidragit till terror. Nu måste kraft läggas på att utreda dessa påverkanskampanjer, tycker Ölandsbladets chefredaktör.
Av allt att döma så har den skapade bilden av Sverige bidragit till terror. Nu måste kraft läggas på att utreda dessa påverkanskampanjer, tycker Ölandsbladets chefredaktör.

Jag har själv suttit på fotbollsarenor runt om i Europa och iklädd gul tröja hejat på de blågula. Många gånger har jag slagits av den förbrödring som rått i samband med världs- eller europamästerskap.

Vi har enats med tyskar, italienare, portugiser. Visst, vi har hållit på våra lag, men det har ändå blivit möten över gränser på torg och kring arenor. Motståndare, men ändå på ett sätt medspelare eftersom vi är precis likadana - älskar fotbollen, stämningen och äventyret att upptäcka nya länder.

Annons

Fast just nu känns fotboll meningslöst. Den gula landslagströjan var ett skjutmål. Mördarens avsikt var att förstöra för Sverige och svenskar.

I samband med en presskonferens på tisdagsförmiddagen berättade statsminister Kristersson att mördaren tidvis vistats i Sverige. På mördarens sociala medier ser man att han följer polisen i Dalarna och konton som sprider negativa bilder av Sverige.

”Kan man ens säga att det handlar om en ensam gärningsman - där en lång händelsekedja som omfattar koranbränningar, fejkade nyheter och ren smutskastning, leder fram till avtryckarknappen?”
Peter Boström

Bered er på att mer lär framkomma kring mördaren och hans kopplingar till Sverige. Om det handlar om en ensam gärningsman? Kan man ens säga att det handlar om en ensam gärningsman - där en lång händelsekedja som omfattar koranbränningar, fejkade nyheter och ren smutskastning, leder fram till avtryckarknappen?

Åsiktsfriheten i vårt land är det finaste vi har, den ska vi vara rädda om. Men grogrunden till Brysseldådet är sprunget ur ren dynga.

Påverkanskampanjen mot nationen Sverige är påtaglig. För säkerhetspolisen är det av yttersta vikt att börja syna dessa trådar. Vilka är det som står bakom och vilka är det som finansierar?

Genom svaren får vi nog tyvärr inga snabba lösningar. För skadan är skedd. Påverkanskampanjen har bevisligen fått fäste i delar av världen, också till och med områden inom landets gränser.

Att få svar på vem eller vilka som ser till att undergräva Sverige är nödvändigt. Det handlar om att göra det tydligt för svenska folket vilka och vad som ligger bakom. Nu går det mesta runt, runt. Allt känns väldigt svårbegripligt.

Idag måste vi få sörja. I morgon kanske vi behöver vara försiktiga.

Men den verkliga matchen ligger i framtiden och där ska vi vara med!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons