Ledare: Nu återstår bara en sak - Riv Globen!

FBC Kalmarsunds finalplats i Globen är kanske den största lagframgången i Ölands historia.
Publicerad 21 april 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Marcus Lindstrom, Mattis Andersson

Globen som numera går under namnet Avicii Arena är fullständigt utsåld, 14 000 platser.

De där historiska perspektiven är livsfarliga. Vad som är störst och bäst är ju egentligen omöjligt att jämföra.

William Björneman-Pettersson vann OS-guld i längdhopp 1920, det kan vi vara överens om är en individuell prestation. Sedan ingick Skarpa Albysonen i det svenska lag som tog brons på 4x100 meter i samma OS, men några andra ölänningar var ju inte med i laget.

Nordölänningen John W Eke tog guld i lag och brons individuellt i samma OS–lopp i terräng, 1912. Men Eke var ensam ölänning i laget eftersom det andra nordöländska inslaget John Klintberg bröt.

När det gäller SM-medaljer så har Högby IF noterats för otroliga 1158 individuella medaljer genom tiderna och 96 medaljer i lag/stafett, varav 30 guld (observera att det inte handlar om antalet lag, utan antalet utövare som fått medaljer). FIK Färjestadens totala medaljhistorik har jag tyvärr inte koll på, men bara för att nämna nivån så innehar Nicklas Wiberg fortfarande det svenska rekordet i tiokamp.

Ölands Simsällskap har tagit guld i Nordiska Mästerskapen genom Eva Jonasson, men också inom simningen har framgångarna kommit individuellt.

Ovanstående är väl de öländska laginsatser på hög nivå som kan konkurrera, samt möjligtvis fältskytte och dart. Men en SM-final inför ett fullsatt Globen i en av våra absolut största sporter när det gäller utövare är svårslaget.

”Det är en resa som ger rysningar för oss som var med på den tiden när SSG och Högby stod för motståndet på det knottriga golvet i Färjestadens gamla sporthall och publiken hängde i ribbstolarna...”

Visst, det går att säga att det aldrig gått utan sammanslagningen med Kalmarlaget CL98, men FBC Kalmarsund är i mångt och mycket en öländsk saga.

Det är en resa som ger rysningar för oss som var med på den tiden när SSG och Högby stod för motståndet på det knottriga golvet i Färjestadens gamla sporthall och publiken hängde i ribbstolarna...

För oss som försökt hitta våra barns skor i skohavet utanför omklädningsummet efter otaliga höst- och vintercuper...

För oss som följt Kim Nilssons karriär sedan han var en glimt i pappa Mankans och mamma Susannes ögon...

För oss som undrade hur många timmar Magnus Gustafsson hade på sitt dygn, för att få ihop alla klubbens ungdomsträningar...

För oss som fick plats i sporthallen den där påsken 2007 när Club Zebra exploderade efter det där målet mot Gävle som med sex sekunder kvar säkrade platsen i landets högsta liga...

För oss som sett Anton och tidigare också brorsan Simon Nilsson på över tio års tid missa färre matcher än Ölandsbron har filer...

Tack, FBC Kalmarsund, för det ni har gjort för Öland - visat att en liten klubb med stort hjärta kan rubba allt. Inför finalen på lördag så skickar vi med ett av de mest klassiska lagnamnen i Ölands Kyrkstafetts historia: ”Riv Globen!”

Peter BoströmSkicka e-post