Ledare: Nu är det allvar på Alvar!

Det var egentligen bara en tidsfråga. De hårdare restriktionerna från Regionen var väntade.
Publicerad 12 november 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Det här är allvar på Alvar!”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström om de ökade restriktionerna och önskar också att tillgängligheten att testa sig på Öland blir lättare.
”Det här är allvar på Alvar!”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström om de ökade restriktionerna och önskar också att tillgängligheten att testa sig på Öland blir lättare.

Vi visste ju att det skulle komma. Det såg vi i våras. Men precis som i våras så har vi inför den här vintern fått tid att förbereda oss.

Det företaget, den organisationen eller föreningen som inte säger sig ha en plan för ett ökat smittspridningsläge bör vara få på Öland.

Ibland är det inte så tokigt att vara sist med det senaste. Ni vet modet kommer först till storstäderna. Hemma på ön kan vi fortsätta använda våra ”vanliga kläder” ett tag till.

Sedan, när vi matats tillräckligt mycket med intryck från fastlandets metropoler så kan vi börja byta ut vår garderob. Till en del, i alla fall. Fortfarande kan vi ha kvar lite gamla grejer som vi kan lufsa omkring med hemma på ön.

På samma sätt har det varit med pandemin, våra kurvor är inte lika skarpa, och vi får hoppas att det fortsätter så.

Men nu drar smittspridningen in även över Öland.

Det känns jobbigt. I somras och tidigt i höstas så pustade vi ut.

Det är lätt att tappa modet. Jag som tillbringat ett helt liv inom den öländska fotbollen försöker se det som andra halvlek.

Det var en tuff första halvlek, som innehållit både sorg och svårigheter, men ur en både internationellt och nationellt jämförelse så klarade vi den hyfsat på ön.

Vi fick sedan en paus där vi kunde hämta andan.

Och nu börjar andra halvlek.

Vad som är bra är att vi lärt oss något av den första halvleken, hur vi ska bete oss. Motståndaren kan inte chocka oss. Vi vet vad som väntar.

Det är att köra ner huvudet och kriga.

Med vaccinet som kommer efter årsskiftet, enligt prognoserna, så vet vi att matchen inte varar i all oändlighet.

Det gäller bara att klara den här halvleken också.

Om det är något som oroar mer än något annat på Öland så är det möjligheterna till provtagning, eller snarare svårigheterna till provtagning.

”Möjligheten till snabb och nära provtagning är en av de viktigaste nycklarna till att stoppa pandemins utbredning.”
Peter Boström

Den som idag genom 1177 söker assisterad provtagning på Öland kan endast få detta i Borgholm.

Och enda möjligheten till självtest finns via Apoteket i Mörbylånga.

För stora delar av den öländska befolkningen så blir provtagningen besvärlig. Låt vara att du sätter dig i bilen med ett snorigt barn första vinterförkylningen. Men andra, tredje eller fjärde? Normalt har en svensk förkylningssymptom någonstans mellan två och fem gånger per år.

Möjligheten till snabb och nära provtagning är en av de viktigaste nycklarna till att stoppa pandemins utbredning.

Men allra viktigast är förstås att vi tillsammans hjälps åt att följa de nya restriktionerna. I ren jämförelse med andra länders ”lockdown”, så är våra uppoffringar inte gigantiska!

Peter BoströmSkicka e-post