Annons

Ledare: Nödvändigt med covidpass

Det känns nödvändigt att införa covidpass. Nödvändigt, men samtidigt tråkigt – för hade fler vaccinerat sig så hade åtgärden inte behövts.
Ledare • Publicerad 21 november 2021 • Uppdaterad 22 november 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Covidpass kommer att behövas framöver, åtminstone om man vill besöka idrottsarrangemang och konserter inomhus.
Covidpass kommer att behövas framöver, åtminstone om man vill besöka idrottsarrangemang och konserter inomhus.

Enligt statistik från förra veckan har 383 226 vaccindoser getts av Region Kalmar län.

Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering som sträcker sig fram till och med 7 november visar att 87,5 procent av befolkning över 16 år i länet har tagit en första dos vaccin mot covid-19, det handlar om 179 531 personer.

Annons

174 165 personer eller 84,8 procent har också fått den andra dosen.

Mörbylånga är den kommun i länet med högst andel vaccinerade, med 91,6 procent.

Det är bra siffror, men räcker inte hela vägen. För många avstår att ta vaccin. Så många att regeringen och folkhälsomyndigheten nu tvingas ta till covidpass för den som vill besöka ett inomhusarrangemang med mer än 100 deltagare.

Man får ju anta att de som väljer bort vaccin också håller sig undan större sammanhang och iakttar stor försiktighet när de rör sig ute bland folk. Men för oss som tagit två vaccinsprutor är covidpasset välkommet. Alternativet vore att drastiskt minska antalet besöket till stora arrangemang, något som skulle drabba exempelvis ishockeyklubbar och konsertarrangörer hårt.

Regeringen och folkhälsomyndigheten har fått kritik för att de ofta agerat för sent. Men med covidpassen tar man ett proaktivt steg, för att möta den fjärde våg som kan bli verklighet.

Med höstens intåg har pandemin fått nytt fäste i delar av Europa. Det är väl bara att inse att samma sak riskerar att hända i Sverige – men vaccinet gör att många löper lägre risk att bli riktigt sjuka om de nu skulle smittas.

Beslut har också tagits om att en bredare testning igen, oavsett om man är vaccinerad eller inte. Det är också bra, för att vi ska kunna ha kunskap om smittläget och också för att kunna smittspåra ordentligt.

Ett covidpass lär göra att fler vaccinerar sig, om de vill kunna ta del av bland annat sport och kultur. För dem som redan är vaccinerad innebär det också en större trygghet om man vet att alla i teatersalongen har tagit sina sprutor.

Men pandemin är inte över så vi får fortsätta att använda sunt förnuft, stanna hemma när vi är sjuka, tvätta händerna ordentligt och fortsätta hålla avstånd när vi kan. Och, naturligtvis, ta vaccinet. Inte för covidpassets skull i första hand, utan framförallt för att skydda oss själva och andra.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons