Ledare: ”När ska tidningen egentligen berätta om vädret?”

SMHI varnade för snö och halka. Ölandsbladet berättade om varningen. Och det uppskattades inte i våra kommentarsspår.
Publicerad 27 mars 2023 • Uppdaterad 28 mars 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladet varnade i helgen för snö och kritiserades. Men bilden tagen måndag morgon visar på snötäcke söder om Borgholm. ”Väder är viktigt för de flesta”, försvarar Ölandsbladets chefredaktör.
Ölandsbladet varnade i helgen för snö och kritiserades. Men bilden tagen måndag morgon visar på snötäcke söder om Borgholm. ”Väder är viktigt för de flesta”, försvarar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

”Ytterligare ett ouppföljt idiot upplägg av er! Sluta upp o skrämma era prenumations pensionärer!”, skrev Stefan.

”Skulle ju fan i mig vara vara straffa på att bedöma mig så fel”, tyckte Anders.

Medan Bettan kort och gott manade:

”Skärp er!”

”Den tidningen blir bara sämre och sämre”, summerade Kent, vilket fick tummen upp av Krister.

Det är förstås inte roligt att läsa för oss som arbetar på tidningen, även om vi någonstans i grunden uppskattar engagemanget. Att inte reagera alls på sin lokaltidning är trots allt värre.

Nu till sakfrågan. När ska en tidning skriva om väder?

Är väder intressant för läsaren? Ja, efter att ha studerat helgens läsarstatistik, vi har siffror på allt, så konstateras att SMHI-varningen blev den fjärde mest lästa artikeln under helgen.

”Vår bedömning var att informationen om möjlig snö och halka kunde vara intressant för våra läsare.”

Vi måste vara självkritiska, är det sensationsjournalistik av Ölandsbladet att berätta om att snö kan vara på väg in över ön? En arkivbild med snö till artikeln?

En snabb kik i övriga medier visar att andra gjort liknande bedömningar - lokalradion varnade, Marcus Oscarsson rapporterade om ”Snö på väg in över Sverige” där Öland omnämndes, samt kvällstidningarna.

Ölandsbladet har i sin text inte talat om snöstorm eller Fåk. Men vår bedömning var att informationen om möjlig snö och halka kunde vara intressant för våra läsare.

De som bytt till sommardäck kunde nog låta bilen stå. Den planerade mc-premiären borde kanske anstå till kommande helg i stället. Och om nu inte ungarnas fotbollsmatch ställdes in, vilket skedde i Smålands inland, så var det läge att packa ned underställ i trunken.

Hur blev nu vädret? Ja, Öland är avlångt. I Färjestaden snöade det hela söndagseftermiddagen utan att snön lade sig, vilket den emellertid gjorde i Borgholm.

Polisen rapporterar om två trafikolyckor på Öland under helgen, halkans inverkan på olyckorna verkar dock vara marginell.

Vad som är sensationsjournalistik är upp till läsaren själv att bedöma. Läs gärna vår rapportering från helgen och skapa din egen uppfattning.

Men att det snöat på Öland i helgen, där tycker jag att tidningen har på fötter.

Snöfallet började söndag eftermiddag utanför redaktörens husknut.
Snöfallet började söndag eftermiddag utanför redaktörens husknut.Foto: Peter Boström
Peter BoströmSkicka e-post