unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: ”När man inte trodde torkan kunde bli värre - då dras stödet undan!”

2018 låg djuren och dog på Alvaret i den svåra torkan. Hur kan vi inte ha lärt någonting från det?
Jordbruksverket tvingas efter IT-haveri att dra in stöd för våtmarker. ”Förutsättningar för att kunna bygga dammar och upprätthålla våtmarker har försämrats”, Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström finner det obegripligt att torkan spår fortfarande inte når fram nationellt.
Jordbruksverket tvingas efter IT-haveri att dra in stöd för våtmarker. ”Förutsättningar för att kunna bygga dammar och upprätthålla våtmarker har försämrats”, Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström finner det obegripligt att torkan spår fortfarande inte når fram nationellt.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Efter månader utan nederbörd 2020 börjar situationen på nytt att bli akut, framför allt för lantbrukarna.

Allt det där som skulle förbättra vattensituationen? Vad hände?

Fortfarande så pumpas vatten från Kalmar över Kalmarsund in i Mörbylånga kommuns vattennät.

Vattenverket som stod klart för över ett år sedan, men den där delen som verket prisades för - att kunna rena Guldfågelns processvatten används inte.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Värst av allt för lantbrukarna är dock att förutsättningarna för att kunna bygga dammar och upprätthålla våtmarker snarast försämrats. Detta trots alla fina ord om hur viktigt det var att värna om både lantbrukarna och ekologin.

Frågan är aktuell, både med anledning av torkan men också pandemin. För vi talar om vikten av egenproducerad mat i tider av kris.

När vi nu ombeds att stödja våra lokala restauranger, så borde väl rimligtvis dessa restauranger också i gengäld gynna de lokala matproducenterna?

Samtidigt så försämras de ekonomiska förutsättningarna för att lantbrukare ska kunna iordningställa våtmarker kraftigt.

Jordbruksverket har fortfarande inte fått ordning på sitt IT-system, vilket inneburit försenade stödutbetalningar, felaktiga prognoser och så vips saknas en miljard i budgeten.

Lösningen? Att kraftigt skära ned på landsbygdsstöd och miljöinvesteringar för våtmarker!

Hur är det möjligt? Efter 2018 skulle vi ju komma till rätta med torkan?

I stället är det dyrare än någonsin att anlägga en damm. Detta exemplifierades när bröderna Wahlström i Skärlöv, mitt i torkans absoluta epicentrum, försökte sig på en ny damm för vatten till sina djur. Bara förutredningen skulle kosta gården en halv miljon kronor. För att förtydliga, en halv miljon kronor och då vet du inte ens om du får anlägga en damm!

Någonstans glömdes den ”viktiga” vattenfrågan bort. Luftslottet som sprängdes, typ.

Nu försämras både möjligheterna till dammbygge och våtmarkslösningar för lantbrukarna, vilket är horribelt sett i backspegeln över vad torkan för med sig.

Hur i (valfri svordom) kunde vi hamna här!