Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”När man bara demonstrerar sin egen dumhet!”

Demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Med en liknande utveckling så är det bara en tidsfråga innan vi har demonstranter på torget i Borgholm eller på Ölands Köpstad.
Demonstranterna i storstäderna kallar det det för ”virusbluffen”. Kommer demonstrationerna över Ölandsbron också? ”Man demonstrerar bara sin egen dumhet”, tycker Ölandsbladets Peter Boström.
Demonstranterna i storstäderna kallar det det för ”virusbluffen”. Kommer demonstrationerna över Ölandsbron också? ”Man demonstrerar bara sin egen dumhet”, tycker Ölandsbladets Peter Boström.
Foto: Peter Boström
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Rätten att demonstrera, att uttrycka sin åsikt är viktigt i ett demokratiskt samhälle.

Det handlar om att slåss för att även låta en dåre ge utlopp för sina åsikter. Men även den främsta förespråkaren av yttrandefrihet får en fadd smak i munnen när bilderna från demonstrationerna i våra storstäder kavlas ut i media.

Något oklart vad de demonstrerar emot, men demonstrerar gör man. Mot restriktioner, ett ”stängt samhälle” och så kryddat med lite ”5G-strålning”, ”polisstat” och gud vet vad.

”Viruset är en bluff”, står det på ett plakat som bärs på Medborgarplatsen i Stockholm.

Demonstranten som bär plakatet har uppenbarligen inte släkt, vänner eller bekanta som drabbats av sjukdomen. Jag skulle skämts ihjäl om jag fotograferats med ett sådant plakat och sedan se min vän i ögonen, idrottskillen från Runsten som mådde så dåligt på sjukhuset att han fick hjälp att upprätta sitt testamente.

Det hade varit så generande efter demonstrationen, att förklara ”virus-bluffen” för änkan till mannen jag intervjuat och arbetat tillsammans med i över 30 år, främst i samband med Victoriadagar. Det sociala paret som varit så försiktiga, till sist letade sig ”virus-bluffen” ändå in mellan dem och dödade mannen.

Jag har förståelse för åsikter om hur regering och folkhälsomyndighet har hanterat pandemin. Vissa branscher har fått bära ett mycket tungt ansvar och det går att ha synpunkter på betydelse och konsekvenser av enskilda restriktioner.

Idrottsrörelsen där jag själv är engagerad har drabbats hårt. I går presenterade Sveriges Radio siffror som visar att en sjättedel av alla idrottande barn slutat helt. Den långtgående hälsomässiga konsekvensen är svår att överblicka.

År 2021 går det faktiskt alldeles utmärkt att uttrycka sina åsikter och göra sina röster hörda utan att fysiskt samlas under plakat eller banderoller.

Vi lär oss fortfarande om covid-19. Men om det är något vi absolut redan vet så är det att undvika packa ihop sig som sillar i hundratals på en liten yta. Då demonstrerar man bara sin egen dumhet!

Läs mer