Annons

Ledare: När kossorna på Alvaret byts ut mot kossorna i Indien

Medan Ölands och Europas mjölkbönder strävar att uppnå EU-politikernas klimatmål håller Indien på att ta över som världens största mejeriproducent.
Publicerad 8 december 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Varifrån ska vi få vår mat? Från kossorna på Alvaret eller kossorna i Indien? Indien vinner allt större mark som mejeriexportör, samtidigt som arbetsvillkoren för våra egna lantbrukare försvåras, varnar Ölandsbladets ledare.
Varifrån ska vi få vår mat? Från kossorna på Alvaret eller kossorna i Indien? Indien vinner allt större mark som mejeriexportör, samtidigt som arbetsvillkoren för våra egna lantbrukare försvåras, varnar Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Konkurrensen är stenhård.

Företag har sedan länge sett potential i den indiska marknaden. När du till exempel behöver IT-support eller bokföring är det inte sällan som ditt samtal eller mejl hamnar i Indien. Billig arbetskraft som ändå kan göra ett fullgott jobb.

Annons

Det bor 1,3 miljarder människor i Indien. Över 80 miljoner indier arbetar med mjölkproduktion. Det handlar oftast om mindre djurbesättningar på bara ett par kor, där det till 90 procent är kvinnor som ansvarar.

Redan idag går mycket av Indiens mejeriprodukter på export och 2040 är prognosen att landet har tredubblat sin mjölkproduktion.

Detta medan våra öländska och svenska lantbrukare tvingas arbeta under allt svårare former, reglerade av EU. Ambitionen är i grunden god, det handlar om att miljöeffektivisera och införa ett hållbart miljötänkande.

Men. Och här är ett stort men. Hur stor blir den globala miljövinsten om öländska lantbrukare tvingas ge upp sin verksamhet och inköpta mejeriprodukter i stället transporteras in från Indien?

Resorna är förstås en jättefråga. En annan är hur landskapsbilden förändras i Europa när lantbrukare inte längre brukar vår jord? När ängar och hagar växer igen? Att i orostider förlita sig till mat producerad på andra sidan jordklotet?

I lantbrukstidningarna såsom LRF:s egen medlemstidning Land Lantbruk varnas den nu för utvecklingen:

Vi har ännu inte sett vad EU:s pålaga om att göra hela östra Öland till fågelskyddsområde genom Natura 2000 tar vägen. Länsstyrelsen i Kalmar har visserligen bromsat förslaget och minskat det föreslagna området, men utgången har vi ännu inte sett.

”Det är nu upp till våra politiker att stå upp för våra svenska bönder och skapa bra förutsättningar både för jordbruksproduktion samt god miljöutveckling.”

Och det ursprungliga Natura 2000-förslaget från EU är bara ett exempel på hur ett ogenomtänkt miljöförslag hotar inte bara jordbruket utan också utvecklingen för stora delar av landskap som Öland.

Det är nu upp till våra politiker att stå upp för våra svenska bönder och skapa bra förutsättningar både för jordbruksproduktion samt god miljöutveckling.

Annons

Att byta ut kossorna på Alvaret mot kossor i Calcutta kan aldrig vara till naturens fördel!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons