Annons

Ledare: När hälften av ledamöterna saknas är det inte fler möten som behövs!

Kan faktiskt inte bestämma mig för vad som är största problemet - att allt fler frågor bestäms utanför Mörbylångas fullmäktige. Eller att 17 av fullmäktiges 43 valda politiker inte ens dyker upp till första mötet på över tre månader.
Publicerad 20 september 2023 • Uppdaterad 21 september 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Det är ett större problem att de valda politikerna inte ens kommer till fullmäktige i Mörbylånga än att det blir något möte färre per år, tycker Ölandsbladets chefredaktör.
Det är ett större problem att de valda politikerna inte ens kommer till fullmäktige i Mörbylånga än att det blir något möte färre per år, tycker Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Andreas Yngvesson

Det innebär alltså 39,5 procent, det vill säga fyra av tio, av de personer som du och jag valde att representera oss i fullmäktige inte var där. Nästan hälften!

Ja, visserligen så lyckades partierna tillsammans skrapa ihop åtta ersättare, men när alla reserver var inkallade så stod ändå nio tomma folkvalda stolar. Nio!

”Med 40 procent av ordinarie ledamöter borta på första mötet på tre månader så känns det ju inte direkt som att det politiska intresset för fler fullmäktigemöten är stekhett.”
Peter Boström
Annons

Det blir motsägelsefullt när Mörbylångafullmäktiges ordförande Carina Adolfsson Elgestam avgår just innan mötet, eftersom det tas för många beslut utanför fullmäktige. Med 40 procent av ordinarie ledamöter borta på första mötet på tre månader så känns det ju inte direkt som att det politiska intresset för fler fullmäktigemöten är stekhett.

Den finns en poäng i det Elgestam säger, att det finns en fara för demokratin när beslut tas utanför fullmäktige. Det här att det blir tjänstemannastyrt i stället, när det knappt går att få ihop kommunstyrelsens arbetsutskott för beslut.

Lite elakt sägs det att politiker lägger sig i för mycket i Borgholm, medan tjänstekvinnor/tjänstemän styr allt i Mörbylånga i frånvaro av politiker.

Ett generaliserande förstås. Men när Carina Adolfsson Elgestam pratar om att hon INTE vill ha ett ”Rosornas krig”, så är det inte särskilt svårt läsa mellan raderna att inte hon och kommunalrådet Matilda Wärenfalk ses särskilt ofta.

Posten som kommunfullmäktiges ordförande är viktig. Inte så för att den är tung i ett rent politiskt perspektiv, för det är den inte. Men att leda fullmäktigemöten är viktigt för demokratin i en liten kommun som Mörbylånga.

Elgestams företrädare Kjell Magnusson var under många år både skicklig och populär, uppskattad av politiker från alla politiska partier, men också från allmänheten och media som följde de politiska debatterna.

Som ordförande i fullmäktige behövs vad som med idrottsspråk brukar beskrivas som ”politisk bollkänsla”. Det handlar om att vara demokratins riddare. Respekt för att Elgestam kliver av efter bara ett år, det är också en slags sista strid för den lilla kommunens demokrati.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons