Annons

Ledare: Medmänsklighet och en vilja att försvara landet

När kriget slår till visar vi vår medmänsklighet.
Ledare • Publicerad 5 mars 2022 • Uppdaterad 7 mars 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Insamling på torget i Borgholm till stöd för Ukraina.
Insamling på torget i Borgholm till stöd för Ukraina.Foto: Kenth Jönsson

I veckan har vi sett flera initiativ på Öland för att ge hjälp åt folket i Ukraina. Station Linné har en insamling där många lämnat in förnödenheter. Elisabet Angelin på Tomas Buss ordnade en insamling på torget i Borgholm i tisdags som lockade så många givare att man fick kalla in en extra lastbil.

Det är kanske många som känner att det man gör bara är en droppe i havet. Men som kyrkoherde Anna Lundin Leander påpekade i sitt tal vid manifestationen för Ukraina så består ett stort hav av många små droppar. Så är vi många som gör något, gör det skillnad.

Annons

Sällan har väl världen varit så enad i sitt stöd för ett land som attackerats. EU:s roll har väl aldrig varit viktigare och den enighet som Europas ledare visat kommer att vara viktig i en framtid.

I dessa oroliga tider handlar det inte bara om humanitär hjälp.

Vi måste också vara beredda på det värsta.

Ölandsbladet skrev i veckan om att intresset för att gå med i hemvärnet är stort.

I tider av otrygghet är ett tekniskt utvecklat och stark försvar ett måste.

Men samtidigt måste också försvarsviljan finnas där. Att det kom in över 100 intresseanmälningar till hemvärnet i Kalmar län bara i helgen visar att det finns många som är beredda att dra sitt strå till stacken för ett tryggt Sverige.

För att klara uppgifter i kriser och krig behövs personal som snabbt kan sättas in i kritiska situationer. Styrkan hos hemvärnet ligger inte bara i lokalkännedom utan att många olika kompetenser från det civila livet samlas i en och samma grupp.

Attacken mot Ukraina blir väl en läxa för framtiden. Inte ens under en lång rad av år av fred kan man förbise behovet av ett starkt försvar. Så det kommer att krävas långsiktighet för att Sverige ska stå redo för nästa kris, vare sig vi på sikt väljer att gå med i Nato eller inte. Hemvärnet är en viktig del i det arbetet.

Grunden för ett starkt försvar är ett folk som är redo och villig att försvara sig. Ukrainas folk har visat prov på stort mod, något att ta efter för alla länder under hot.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons