Ledare: Medborgargarde kan aldrig vara lösningen - men tydligare signal finns inte!
Det är två skilda blåljus-verksamheter. Men det är förstås lätt för en nordölänning att tänka att båda verksamheterna handlar om skattefinansierad samhällsnytta. Att det på något sätt handlar om en skattepott som nordölänningarna är med att bidra till och också borde få ta del av.
Men i veckan har vi fått veta att för polisen är det för långt att åka till Byxelkrok. Till skillnad då när Regionen ska få det att låta snyggt och hävda att det inte är långt för ambulanser söderifrån att ”täcka upp” på norra Öland.
Låt oss hoppas att de nordölänningar som larmat om pågående brott och fått höra att ”det är för långt till Byxelkrok” missuppfattat. Eller att det handlat om olyckliga omständigheter för dagen hos polisen.
Bildandet av medborgargardet längst uppe på norra Öland skvallrar dock i ganska hög mån om att det finns ett utbrett missnöje mot hur saker och ting fungerar just nu. Eller snarare inte fungerar.
Medborgargarde är en olycklig utveckling. Det kan leda till att vi får målsägare, polis, åklagare och rättsskipare i samma person. Vi får en som det brukar beskrivas ”osäker rättsstat”.
Det är lätt att dras med i en mobb, som bankar lite vett i en misstänkt inbrottstjuv. Men står straff i proportion till brott? Är det ens rätt brottsling?
”Att allmänheten börjar organisera egna domstolsväsen är den absolut tydligaste signalen polisledningen kan få över att polisverksamheten behöver ses över.”Peter Boström
Det stora bekymret är förstås vad nordölänningarna ska göra i stället? Lägga sig platt på marken? Låta tjuvar härja som de vill? I bästa förmåga försöka be ungarna undvika kända rattfyllon på vägarna?
Att allmänheten börjar organisera egna domstolsväsen är den absolut tydligaste signalen polisledningen kan få över att polisverksamheten behöver ses över. En nordölänning kan inte få som svar efter larm om pågående brott:
”Det är för långt till Byxelkrok.”
För en glesbygd som norra Öland är det viktigt att föra fram sina rättigheter. Upprördheten kring dygnet runt-ambulansen är ett tydligt exempel på när dumhet måste mötas och där vi nu också faktiskt ser en liten öppning.
Vi läser nu om hur verksamhetschefen för ambulanssjukvården i länet nattetid flyttar bemannade ambulanser ett hack - en ambulans från Kalmar till Borgholm och Borgholms-ambulansen vidare upp till Löttorp.
Folkopinion kan påverka en demokrati. Och det är så det måste vara.