GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Med halva Öland i reservat - då får siste man över bron släcka lyset!

Hela östra Öland är på väg att bli ett Natura 2000-område. Det får helt enkelt inte ske!
Publicerad onsdag 09:00 • Uppdaterad onsdag 09:34
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Peter Boström

Vi kan lägga ned frågan om ett öländskt museum ifall förslaget går igenom. För då blir Öland i sig självt ett museum.

Det får faktiskt vara nog nu. Öland har 85 naturreservat, världsarv som nästan omfattar hela Mörbylånga kommun, biotop- och vattenskyddsområden, strandskydd...

Men vi som bor här? Och vi som hoppas kunna bo här i framtiden? Sans och förnuft, tack!

Att lägga en kartbild och dra ett streck över hela östra Öland - från Ottenby upp till Byxelkrok vore förödande.

Länsstyrelsens förslag - hela östra Öland som Natura 2000.
Länsstyrelsens förslag - hela östra Öland som Natura 2000.Foto: Länsstyrelsen i Kalmar

Ja, det finns ömtålig mark. Ja, det är fågelrika områden. Men det är ju också just därför att vi ölänningar faktiskt på allvar brytt oss om djur och natur. Vi har levt i symbios med naturen.

Projekt har stoppats och ska stoppas då det hade kunnat skada fågellivet. Område för område, projekt för projekt har betraktats utifrån nytta och verkan.

Med det nya förslaget - att göra hela östra Öland till Natur 2000 - så blir det inga kloka överläggningar. Då lägger sig dödens hand över Öland. På den ön finns ingen framtid. Siste man över bron kan släcka lyset!

Varje stuga, varje damm, varje ombyggnad - allt blir tillståndspliktigt hos Länsstyrelsen i Kalmar.

”Det gynnar icke ens fåglarna som inte kan ha det bättre än de har det idag!”

Direktiven kommer från EU-kommissionen i Bryssel. Bedömningen från EU är att Sverige inte uppfyller kraven för fågelområden. Tolv länsstyrelser i Sverige, som har kust mot havet, har fått i uppdrag att föreslå de nya Natura 2000-områden som behövs. Den slutgiltiga redovisningen sker i augusti. Sedan är det kört. Då är det så dags att vissla, när läppen redan är väck.

Utan utveckling så får vi utflyttning och nedläggning. Och när strandängarna och sjömarkerna börjar växa igen, vem gynnar det? Knappast Sverige som behöver sitt jordbruk, näppeligen turismen och absolut inte vare sig Mörbylånga eller Borgholms kommun, som behöver all skattekraft de kan få av bosatt befolkning. Och framför allt, det gynnar icke ens fåglarna som inte kan ha det bättre än de har det idag!

Så nu är det hög tid att Öland gör sin röst hörd.

Peter BoströmSkicka e-post