Annons

Ledare: Man måste begripa att skolan är en tydlig symbol – ”Nu jävlar får det vara nog!”

Det var ett klokt och väntat val att låta femteklassarna få fortsätta vid Alunskolan.
Publicerad 31 maj 2022 • Uppdaterad 1 juni 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Foto: Peter Boström

Något annat hade varit politiskt självmål ett valår.

Frågan om de fem 11-12-åringarna är så oerhört mycket mer laddad och komplex än vad de tjänstemän som först fattade beslutet om flytt ens hade en aning om. Tondövhet, skulle man kunna säga.

Annons

OM, jag säger OM, skolan på allvar hade velat få till en förändring, så skulle de ha låtit föräldrarna vid Alunskolan varit med redan från början, på ett tidigt stadium. Låtit föräldrarna få känna av och se eventuella fördelar med en slags förklass inför högstadiet ihop med Skansenskolan. För allt är inte svart eller vitt.

Förmodligen hade det blivit nej ändå. Den som bor på Öland, och läser lokaltidningen, vet vilka turer det varit kring försöken att flytta sjätteklassarna i Borgholms kommun. Där backar ju nu politikerna, efter en utvärdering som visar att flytten av mellanstadieeleverna från småskolorna till en centralskola inte blev bra för någon, i synnerhet inte för barnen.

Experimentet är alltså redan gjort, liksom utvärderingen och ändå skulle Mörbylånga kommun göra samma misstag.

”Frågan om de fem 11-12-åringarna är så oerhört mycket mer laddad och komplex än vad de tjänstemän som först fattade beslutet om flytt ens hade en aning om.”

Någonstans måste också ansvariga nu våga ta elefanten i rummet. Vad är det som gör att så många mellanstadie-elever flyr Skansenskolan? Ska några störande elever få ta en hel skola som gisslan och tvinga dem som vill ha studiero (och har möjlighet) till mellanstadieskolor i Färjestaden?

Varför inte sätta in extraresurser där de behövs? Att som i förslaget ”fylla på” klasser vid Skansenskolan med elever från Alunskolan och göra det med buss eller taxi blir ett ekonomiskt nollsummespel. Där de som blir lidande är barnen från södra Öland med långa skoldagar som följd.

Långa skoldagar lär skolbarn från Ottenby och Grönhögen att få ändå i sjunde klass, då bussningen är enda alternativet. Men vi som har barn i de här åldrarna vet vad varje år gör för mognad och möjlighet att ta ansvar för sin skolgång.

För att förstå upprördheten på södra Öland över skolturerna så måste man begripa att skolan är en tydlig symbol - nu jävlar får det vara nog!:

”Mycket har tagit ifrån oss, men skolan ger ni fan i!”

Pressmeddelandet från Mörbylånga kommun, om den totala svängningen - att femteklassarna slipper flytta - kom på tisdagen. Kommenterat av kommundirektören Ann Willsund, som man kan anta ”tagit en för laget”. Men en fråga som rör hela södra Ölands framtid borde förstås förklarats av våra högsta politiker.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons