unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: Malmös brottslighet kan inte vara vägledande för polisens arbete på Öland

De senaste årens trygghetsundersökningar har visat hur trygga medborgarna känner sig på Öland. Men några aktuella händelser gör att den bilden kan förändras.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Natten till måndag. Larmet går i Löttorp om inbrott på Systembolaget.

Polisens ledningscentral i Malmö väljer att inte agera.

Man skickar varken patrull eller tekniker.

Men polisen kan inte utgå från det kriminella livet i Sveriges tredje största stad. Det som kanske är vardagsmat och innebär nedlagd utredning direkt i Malmö är en stor och allvarlig händelse här.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Speciellt eftersom det inte är en isolerad händelse. Mängden kassaskåpskupper på Öland är alarmerande stor och då förtjänar företagare som drabbas att tas på allvar. Nu finns det ju också indikationer på att samma metod används vid flera inbrott och de tyder på att det är ett organiserat gäng som härjar på ön.

Men som sagt, polisens ledningscentral valde att inte skicka vare sig patrull eller tekniker till Systembolaget i Löttorp.

Man kan ju fundera på vilka signaler detta sänder – både till medborgare, företagare och tjuvar.

Kan vi som privatpersoner verkligen känna oss trygga?

Kan företagare lita på att polisen engagerar sig om de drabbas av brott?

Kan tjuvarna utgå från att det i princip är fritt fram att göra inbrott på Öland?

Kommunpolis Magnus Areskog har tidigare sagt så här om en annan kassaskåpskupp i Borgholm som polisens ledningscentral ignorerade:

– Det är jätteolyckligt, vi ska inte ha en Malmö-ribba när det gäller brott här.

Malmös brottslighet går självklart inte att jämföra med Ölands. Men gängkriminalitet och skottlossningar kan inte vara vägledande för vilken brottslighet som polisen ska agera på i andra områden i polisområde Syd, där Öland ingår. Inte minst öns företagare förtjänat att tas på allvar.

Om deras livsverk drabbas av inbrott vill de mötas av en poliskår som inte nonchalerar dem, bara för att brottet med ”Malmö-ögon” inte är speciellt stort.