GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Liv måste gå först, även om det råkar handla om människor!”

Det är dubbelt sjukt. Både som en symptombeskrivning av almarna som kantar Albrunna-allén, men framför allt att det tagit så förbannat lång tid att få bort de livsfarliga trädresterna som hängt över vägen!
Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 17 november 2021
Visst ska vi vara rädda om biotoper, men det kan inte handlingsförlama myndigheter. Albrunna-allén är ett sorgligt exempel på alltför fyrkantigt tänk av myndigheter, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.
Visst ska vi vara rädda om biotoper, men det kan inte handlingsförlama myndigheter. Albrunna-allén är ett sorgligt exempel på alltför fyrkantigt tänk av myndigheter, tycker Ölandsbladets ledarredaktion.
Foto: Roland Andersson

I flera år har träd och grenar fallit över den så kallade Albrunna-allén. Förr var det en mycket vacker vägsträcka. De då pampiga träden blev som en slags port till södra Öland.

Men det var innan almsjukan.

Det gick inte över en natt. Men när väl det första trädet visat symptom så blev det domino-effekt, eller kanske snarare att man ska kalla det plockepinn?

Dagar då det blåste mycket fanns det risk att träd föll över vägbanan. Och om det blåser en del på södra Öland? Finns det sandkorn i öknen?

Det som sedan följt är i det närmaste en parodi. Trafikverket som skyller på Länsstyrelsen. Och Länsstyrelsen som i sin tur hänvisar till Trafikverket.

Det här är ett typexempel på när klimat-ivern går över styr. I någon slags ambition att rädda biotop eller liknande så vågar ingen göra det som egentligen måste göras.

Allén i Albrunna var en gång fantastisk, men att dröja flera år med att ta bort de sjuka träden har äventyrat människors liv. Människor har fått kryssa sig fram mellan grenar och stammar som legat över vägen.

För ett par år sedan vidtog visserligen länsstyrelsen vad man tyckte var en rimlig åtgärd. De döda träden kapades, men fokus låg ändå på att skydda den biologiska mångfalden. Kvar blev fyra meter höga döda stammar, vars rötter allt mer tappade greppet i den öländska jorden.

”Att under så många år äventyra trafikanters liv är inte okej.”

”Det finns en tydlig poäng med att spara stammarna för att de är en viktig miljö för en mängd skalbaggar”, ursäktade naturskyddsenhetens chef på länsstyrelsen när anmälningarna om kullfallna trädstammar över vägen duggade allt tätare.

Kanske är det en slump att det var först efter en polisanmälan från en advokat som det faktiskt började hända saker med Albrunna-allén?

Efter det har i alla fall tonerna varit ödmjukare från myndigheterna. Och tipset från advokaten om att biotopen visst skulle kunna räddas genom att helt enkelt lägga ned de sjuka stammarna vid sidan av vägen...ja, det är nu rent av planen från Trafikverket/Länsstyrelsen.

Att under så många år äventyra trafikanters liv är inte okej. Det är faktiskt inte klokt. Liv måste gå först, även om det nu råkar vara människor det handlar om.

Peter BoströmSkicka e-post