Ledare: ”Lika löner - men inte om det gäller din dotter!”
Vanligtvis brukar skillnader i löner mellan kvinnor och män förklaras med graviditeter och föräldraledigheter. Det är dock långt ifrån hela sanningen.
I jämställdhetsarbetet brukar det heta att vi kommit långt, att åtminstone framtiden ser ljusare ut. Men det är en framtidsanalys som egentligen inte håller.
Ölandsbladets kartläggning av lönestatistiken för Öland och Kalmar län ger skrämmande facit av att löneskillnader mellan kvinnor och män grundläggs redan från 18-årsåldern.
Redan i ålderspannet 18-24 år har de öländska grabbarna fått många tusen mer i lönekuvertet än tjejerna. Faktum är att det sedan nästan är samma skillnad som ligger kvar livet ut.
Vet ni hur många ölänningar under 45 år som tjänar mer än en miljon kronor om året? Svaret är 14 stycken. Hur många är kvinnor tror ni?
Noll!
Det är inte bättre i Kalmar län. På länslistan över de 25 personer under 45 år som tjänar mest finns det plats för två kvinnor. Två!
”Lönestatistiken för Öland och Kalmar län ger skrämmande facit av att löneskillnader mellan kvinnor och män grundläggs redan från 18-årsåldern.”
Ölandsbladet har under flera veckors tid sökt svar på frågan varför? Vi har ställt frågan till Arbetsförmedlingen, liksom kommunala HR-företrädare och andra experter på löneområdet, men ingen har vare sig velat uttala sig eller än mindre analysera varför löneskillnaderna fortfarande ser ut som de gör.
Efter att under många år närmat sig varandra så hände något under pandemin. Mellan 2020 och 2021 ökade plötsligt skillnaderna i Sverige med 0,2 procent igen mellan män och kvinnor.
Sedan finns det grader i helvetet. Inom EU tjänar kvinnor 13 procent mindre än män, per timme!
Ändå skapades Romfördraget redan 1957 för att slå fast - ”lika lön för lika arbete”. Traditionellt välställda länder som Österrike och Tyskland har 17-18 procents lönegap mellan könen, vilket förklaras med en överrepresentation av kvinnor i relativt lågbetalda sektorer. Samma förklaringar hör vi också i Sverige, om än i lite mer förtäckta ordalag.
Men även inom de mer akademiska sektorerna så är skillnaderna mellan kvinnor och män påfallande. Enligt Saco, akademikernas fackorganisation i Sverige, så är livslönen för kvinnliga akademiker i genomsnitt 15,8 procent lägre än för manliga.
Kvinnans rätt till lika lön är något för alla företag och organisation att ha med sig när nu årets löneförhandlingar drar igång på allvar!