Annons

Ledare: Låt oss hoppas på fler positiva nyord 2021

Årets nyordslista 2020, som presenteras av Språkrådet och Språktidningen, består till huvuddelen av ord med anknytning till coronapandemin. Låt oss hoppas att de nya ord som kommer att prägla 2021 får en mer positiv klang.
Publicerad 2 januari 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Covid-19-provtagning i Borgholm. Coronapandemin dominerar nyordslistan för 2020.
Covid-19-provtagning i Borgholm. Coronapandemin dominerar nyordslistan för 2020.Foto: Kenth Jönsson

Språket säger mycket om vår tid och 2020 års nya ord domineras av ord som kretsar kring den pandemi som förändrade allas vår tillvaro. Ord som vi i början av förra året inte använde alls. Här några exempel:

Coronaanpassa: Vidta förebyggande åtgärder för att följa restriktioner med syftet att minimera risken för spridning av coronaviruset

Annons

Coronahälsning: Hälsningsgest som uppkommit under coronapandemin

Covid-19: Infektionssjukdom som orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2

Hobbyepidemiolog: Person som utan expertkunskaper i epidemiologi tvärsäkert uttalar sig om coronapandemin.

Klustersmitta: Spridning av virus bland personer i en avgränsad grupp.

Lockdown: Restriktioner som begränsar rörelsefriheten i ett samhälle och möjligheten att använda olika samhällsfunktioner

Självkarantän: Isolering i hemmet eller på annan plats när en person har eller kan ha smittats alternativt vill undvika risken att smittas av coronaviruset

Social distansering: Att hålla fysiskt avstånd och att ta hänsyn till riskerna för smittspridning i sitt sociala umgänge.

Superspridare: Person som sprider en sjukdom till ett stort antal personer.

Nu har vi gått in i ett nytt år. Pandemin består, men i och med att vaccineringen kommit gång (startad i Mörbylånga, inleds i Borgholm kommande vecka) kan vi börja fundera på att livet kan återgå till att vara som det var innan mars 2020.

Låt oss hoppas att orden som präglar 2021 kan bli mer positiva. ”Superspridare” kan ju faktiskt vara en person som sprider bra vibrationer till många människor. Klustervaccinering kan ju vara att en hel ort eller en arbetsplats är vaccinerade – då kan det vara dags för en vaccinfest måhända.

Annons

Om 2020 på många sätt var ett år att glömma kan förhoppningsvis 2021 bli året då vi kan träffa äldre släktingar igen, då vi kan krama våra barnbarn, då vi kan gå på bio och konserter, då vi kan åka på semester och äta på restaurang som om det vore 2019 igen.

Om 2021 års nyordslista är det svårt att sia: språket följer med sin tid. Men förhoppningsvis kan detta års nya ord spegla en bättre värld, med fler leenden, fler kramar och mer kärlek.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons