GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Konst väcker känslor, det är inte konstigare än så!”

Bra konst väcker känslor. På så sätt är projektet att ställa ut konst på Alvarets cementlock en succé redan långt innan vernissage-bubblet korkats upp!
Publicerad 25 november 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Konst på Ölands Alvar väcker alltid känslor. Nu är det dags igen. ”De som förfasar sig och rasar förstår inte att de blir en del av konstprojektet”, analyserar Ölandsbladets ledarredaktion.
Konst på Ölands Alvar väcker alltid känslor. Nu är det dags igen. ”De som förfasar sig och rasar förstår inte att de blir en del av konstprojektet”, analyserar Ölandsbladets ledarredaktion.

”Varför förstöra naturen med en massa människogjort skit”, skriver en av många upprörda läsare i facebook-tråden om den kommande utställningen på Alvaret.

Konst provocerar. Alla dessa upprörda kommentarer blir en del av installationen. Kanske rent av viktigare än själva konstverken?

Tror det var min gamle bildlärare på Skansenskolan som lärde mig det om konst:

”Inom konst så är inte motsatsen till kärlek hat, utan likgiltighet.”

För egen del så ser jag faktiskt fram emot skulpturkonsten på Alvaret.

Oddbjörn Andersson lyfter i sin bok fram cementlocken på Alvaret och historien kring hur dessa användes för att utveckla flygfototekniken. Ytterst kom faktiskt de brunnsliknande cementklumparna att användas för att finjustera utrustning inför den första månlandningen 1969.

För alla oss som rör oss över Alvaret har de där cementlocken blivit en extra krydda att spåra och söka upp när vi ändå är ute. Som någon slags skattjakt eller geocashing som det väl heter med modernare ord.

Nu kommer skulptörer från hela Sverige få möjlighet att ställa ut sina konstverk på 30 cementblock över norra delen av Ölands Stora Alvar.

”Kritikerstormen är redan en del av konstverket. Lars Vilks hade älskat projektet!”

Skulpturerna kommer att få stå ute under två somrar, fram tills augusti 2023. Förhoppningen är att kunna bjuda på både konst och naturvandring i en skön kombination.

För den som är skeptisk till att blanda ihop Alvarets unika natur med konst är det nog heller inget plåster på såret att läsa hur skattemedel finansierar utställningen. Statens kulturråd har hittills beviljat skulpturprojektet med 400 000 kronor. Men projektledningar brukar i de här sammanhangen ha flera krokar ute, stora utställningar kostar stora pengar.

Det väcker alltid åsikter, att använda skattemedel för ändamål utanför skola, vård och omsorg. Men människor behöver sådant som idrott och kultur för att må bra, det är en vård och omsorg i sig. Att bli förbannad och avreagera sig över konst är bra mycket bättre än att bli förbannad över det mesta.

Projektet kommer att få konstintresserade att också upptäcka Alvarets natur. Samtidigt så kommer naturintresserade att få se konst.

Kritikerstormen är redan en del av konstverket. Lars Vilks hade älskat projektet. Konst väcker känslor, det är inte konstigare än så!

Peter BoströmSkicka e-post