GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Kommunen kan inte ha sämre kunskaper om upphandling än de privata företagen!”

Borgholms kommun söker en upphandlare. Den som är efterklok hade förstås hellre haft tjänsten tillsatt innan entreprenader om bussar, skolor och äldreboenden...
Publicerad 7 april 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Borgholms kommun utlyser en ny tjänst som Upphandlare. Ett nödvändigt grepp, tycker Ölandsbladets Peter Boström. ”De privata aktörerna har legat steget före våra kommuner.”
Borgholms kommun utlyser en ny tjänst som Upphandlare. Ett nödvändigt grepp, tycker Ölandsbladets Peter Boström. ”De privata aktörerna har legat steget före våra kommuner.”
Foto: Borgholms kommun

Borgholms kommunchef Jens Odevall beskrev det där om upphandlingar bäst när anbudsförfarandet kring Åkerboskolan tvingades göras om:

”En djungel!”

Nu annonserar Borgholms kommun efter en ”Upphandlare”.

Det är en yrkesroll som vi för tio år sedan inte ens visste fanns. Idag finns det en två-årig högskoleutbildning till upphandlare. De som går ut sin utbildning senare i vår har till över 90 procent redan sin kommande arbetsplats klar.

Lagen om upphandling är i grunden bra. Det är en lag som ser till att våra skattemedel används på rätt sätt och att det inte förekommer vänskapskorruption när arbeten fördelas.

Upphandlingar och Borgholms kommun har varit omskrivna kapitel. Inte för att det förekommit kritik om vänskapskorruption, snarare tvärt om eftersom flera större anbud tagits hem av företagare från andra kommuner, men det finns en del att säga om hur anbudsförfaranden gått till och följts upp.

Den första klassiska anbudsstriden gällde skolskjutsarna 2014. Lägst anbud vann. De lokala företagen hade ingen chans.

Bekymret med den upphandlingen var att det totalt saknades så kallade skall-krav, som miljöaspekter och barnperspektiv.

Just den upphandlingen visade också behovet av uppföljning. Jo, en sak är att vinna en upphandling med lägst anbud, men kan man sedan sköta sina åtaganden? Här finns en stor förbättringspotential för många kommuner, att faktiskt ställa krav på anbudsvinnare och i de fall där de inte klarar av att leverera vad de lovar helt enkelt säga upp avtal.

Ett anbud i hundramiljonersklassen, som nya Åkerboskolan, ställer enorma krav på en anbudsställare i form av Borgholms kommun.

Till och med lokala byggföretag i Kalmarsundstrakten har jurister som arbetar heltid med att nagelfara anbudsupphandlingar. Det kan vara värt det, lyckas man bara ro hem en av alla dessa hundramiljonersbyggen i länet efter första eller andra upphandlingsomgången per år, så är det värt anställningen.

Här har de privata företagen legat steget före våra kommuner. En kommun som Borgholm måste stäppa upp för att kunna ta anbudsfajterna med de privata aktörerna.

En upphandlare kan bli ett bra stöd för våra politiker och i längden också se till att vi skattebetalare får ut bästa möjliga av varje skattekrona!

”En upphandlare kan bli ett bra stöd för våra politiker och i längden också se till att vi skattebetalare får ut bästa möjliga av varje skattekrona!”
Peter Boström

Läs mer