Ledare: ”KLT fattar inte trafiken på Öland!”

Kalmar Länstrafik AB visar ännu en gång total avsaknad av fingertoppskänsla. Att ta bort alla busskurer på Öland blir för ölänningarna droppen som får bägaren att rinna över.
Publicerad 25 augusti 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Noll känsla för feeling”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström om KLT. Gång på gång gör KLT fel när det gäller bussåkandet på Öland. ”Att plocka bort busskurerna är droppen för oss ölänningar”, förklarar han.
”Noll känsla för feeling”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström om KLT. Gång på gång gör KLT fel när det gäller bussåkandet på Öland. ”Att plocka bort busskurerna är droppen för oss ölänningar”, förklarar han.Foto: Mikael Jansson

”Såhär får det inte gå till!”

Orden kommer faktiskt från Peter Wretlund, högsta politikeransvarig för KLT. Alldeles uppenbart har organisationen en hel del att ta upp på höstens kick off-resa för personalen.

”Någon” har sagt till ”någon” att ta bort busskurer på Öland. Det handlar om minst 24 stycken enligt uppgifter till Ölandsbladet, men det exakta antalet har inte ens KLT koll på eftersom de av bara farten också ryckt bort ett par privata regn- och vindskydd längs öländska vägar.

”Busskurerna är bara ytterligare en spik i KLT-kistan för ölänningarna. Indragna turer, krånglig närtrafik som inte funkar och avsaknad av känsla för hur trafikströmningarna går på ön skapar ett enormt missnöje.”
Peter Boström

Jo, det har visst kommit upp en jättemodern större busskur på något ställe (ni vet stationsmodellen med plexiglas, de luxe), men vad hjälper det skolbarnen i regnet vid småbyarna längs landsvägen där alla de mindre kurerna tagits bort? På Öland med sina avstånd är det ju självklart att det behövs fler mindre än en stor busskur.

Men busskurerna är bara ytterligare en spik i KLT-kistan för ölänningarna. Indragna turer, krånglig närtrafik som inte funkar och avsaknad av känsla för hur trafikströmningarna går på ön skapar ett enormt missnöje.

Ta sommartrafiken till exempel. Du kan inte ta dig från Färjestaden till Borgholm utan att först åka in till Kalmar. Eller att försöka åka buss till och från sommarjobbet vid Himmelsberga.

Planerna på att skapa en öländsk bussknut i Algutsrum tyder på samma bollkänsla som när det en gång i tiden skulle anläggas en tågknut i Buserum för att knyta samman norra tågbanan med den södra.

Någon som vet var Buserum ligger? Nej, det visste man inte då heller för över hundra år sedan, men svaret är djupt inne i den öländska Mittlandsskogen. Planerna skrotades förstås och det borde också planerna på en bussknut i Algutsrum göras. Försöka skapa trafikströmningar som inte finns funkar inte. Vi har en naturlig bussknut och den ligger vid Ölandsbrofästet.

Att lägga ned en busstur på Öland innebär inte att det åker dubbelt så många med nästa. Det fungerar inte så. Följden blir det omvända, att få bussresenärer blir ännu färre eftersom bilen upplevs som enda alternativet.

Att ölänningar nu reagerar mot KLT är ett bevis på att måttet är rågat. Det är en av de bättre egenskaperna hos Borgholms kommunalråd, Ilko Corkovic, att han känner av upprördheten hos ölänningarna.

Här behövs inte bara en tydlig markering utan också ett gemensamt tryck på stoppknappen när det gäller hur bussåkandet styrs bort från Öland!

Peter BoströmSkicka e-post